Vier van de honderd Zeeuwen straks dementerend

Vier van de honderd Zeeuwen straks dementerend
Vier van de honderd Zeeuwen straks dementerend © Omroep Zeeland
Wereld Alzheimerdag
Wereld Alzheimerdag © Omroep Zeeland

17.000 dementerenden

Op dit moment zijn er in Zeeland zo'n 8.000 mensen met dementie. In 2040 is het aantal Zeeuwen met dementie verdubbeld tot zo´n 17.000. De ziekte is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. "Mensen die in de gaten krijgen dat ze dingen gaan vergeten kunnen boos en verdrietig worden, ze merken dat iets niet meer klopt", vertelt Arie Pinxteren, voorzitter Alzheimer Zeeland. Die viert het 25-jarig bestaan, de Alzheimer cafés in Nederland bestaan twintig jaar.
Volgens Pinxteren is kennisvergroting over Alzheimer van groot belang. ''Die mensen blijven thuis wonen dus moeten wij als gemeenschap bereid zijn en de kennis hebben om die mensen te laten leven waar ze nu wonen.''
Het symposium biedt onder meer informatie over de Alzheimer cafés, waarvan er zes in Zeeland staan, maar ook staat er een apotheek die informatie geeft over de werking van medicijnen op dementie. Maar ook de Albert Heijn van Kapelle is er want de medewerkers van de supermarkt houden bijvoorbeeld aan de kassa's in de gaten of er mensen met dementie boodschappen doen.
Op de revers van het colbert van Arie Pinxteren zit een speld in de vorm van een bloem. "Dat is een Vergeet me niet, het symbool van de Alzheimer Nederland".