Zeeuws-Vlaanderen gaat de concurrentie aan met de Belgen

© OZ
Gisteravond is in Terneuzen een informatieavond voor gemeenteraadsleden gehouden, over de toekomst van het onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen. Volgens wethouder Cees Liefting van de gemeente Terneuzen zijn de eerste experimenten om leerlingen in Nederland te houden succesvol. "We zien tot wel 55 procent toename van het aantal jonge kinderen op onze scholen", zegt hij.

Gereduceerd tarief

Dat komt door de inzet van startgroepen. Kinderen zijn daar al vanaf twee jaar oud welkom in de opvang. Ze worden begeleid door medewerkers van de opvang en door een leerkracht van de basisschool. De ouders kunnen de kinderen tegen een sterk gereduceerd tarief naar de opvang brengen. "Als ze hun kind vijf dagen naar de opvang brengen, betalen ze er maar twee", zegt Liefting.
De kosten voor het project komen uit de samenwerking van scholen en de kinderopvang. De schoolbesturen betalen de personeelskosten en de rest is voor rekening van de kinderopvangorganisaties. Zij krijgen de extra kosten in ieder geval deels vergoed van de overheid, vanuit de zogenoemde fusiecompensatiemiddelen. Dat is de compensatie die scholen van het Rijk krijgen bij een fusie.
We hebben onze leerlingen in Zeeuws-Vlaanderen hard nodig, dus we willen ervoor knokken om ze hier te houden.
Cees Liefting, wethouder
Het doel van het project is om de Zeeuws-Vlaamse kinderen in de eigen regio te houden, want België lonkt. Net over de grens zijn kinderen vanaf twee en een half jaar al welkom in de opvang, en het is daar bovendien vrijwel gratis.

'Knokken'

Het probleem is dat kinderen ook na die eerste jaren vaak ook naar het Belgische onderwijs blijven gaan. "En dat willen we doorbreken", zegt Liefting. "We hebben onze leerlingen in Zeeuws-Vlaanderen hard nodig dus we willen ervoor knokken om ze hier te houden."
ITEM bijpraten inderwijs ZeVla
Door al die kinderen die in België naar school gaan, worden de Zeeuws-Vlaamse scholen bedreigd in hun voortbestaan. In juli werd dan ook de noodklok geluid voor het behoud van voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen. Scholen, gemeenten en de provincie maken zich zorgen om de toekomst van dat voortgezet onderwijs.

'Sluiting dreigt'

Door het teruglopend aantal leerlingen komen scholen in de financiële problemen. Het gaat om het Zwin College, De Rede en het Reynaert College. "Als er niks gebeurt, dreigt sluiting van één of meer scholen," zo was te lezen in een gezamenlijke verklaring.
Er is inmiddels een werkgroep aan de slag, de Taskforce Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen, die binnenkort met voorstellen moet komen voor het 'behoud van kwalitatief goed voortgezet onderwijs in Zeeuw-Vlaanderen'. Bezorgde burgers zijn een petitie begonnen om de problemen in het voortgezet onderwijs op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Lees ook: