Twaalf uur Philip Glass op de piano, na één steak

Twaalf uur Philip Glass op de piano, na één steak
Twaalf uur Philip Glass op de piano, na één steak © Omroep Zeeland
Philip Glass-marathon in Concertzaal
Bezoekers konden tijdens de marathon in en uit lopen. Velen bleven een paar uur luisteren, gingen dan een poosje weg, om koffie te drinken of wat te eten en kwamen daarna weer terug. 'Schitterend', zo oordelen veel luisteraars. 'Een bijzonder concert' en 'onvoorstelbaar dat de pianist dit volhoudt'.

Ontbijt met steak

Horvath had 's morgens een flink ontbijt genuttigd, met steak en friet, en is daarna niet meer van zijn pianokruk af geweest. "Heel bijzonder wat hij doet", vindt ook directeur Frans Koevoets van de Zeeuwse Concertzaal. "Hij blijft ontzettend geconcentreerd en wijkt niet af van de bladmuziek".
Pianist Nicolas Horvath speelde alle pianowerken van Glass aan een stuk
Pianist Nicolas Horvath speelde alle pianowerken van Glass aan een stuk © Omroep Zeeland
ITEM Glass marathon
Zondag speelt de pianist van 12.00 tot 18.00 uur hommages aan Philip Glass, geschreven door meer dan honderd componisten uit de hele wereld. De Zeeuwse Concertzaal koos voor dit eerbetoon vanwege de speciale band die de concertzaal heeft met Glass.

Sympathiek

In 2009 benaderde de zaal hem voor het eerst. Hoewel het gevraagde bedrag het budget te boven ging, liet Philip Glass zich toch overhalen om naar Middelburg te komen, omdat hij de uitnodiging sympathiek vond. Twee jaar later kwam hij terug met een nieuw stuk dat in Middelburg zijn wereldpremière beleefde.
<p>Philip Glass (1937) studeerde eerst filosofie en wiskunde. Daarna stapte hij over op dwarsfluit en compositie. Op verzoek van de Franse docente Nadia Boulanger verdiepte Glass zich in de muziek van de Indiase sitarvirtuoos Ravi Shankar. Mede onder zijn invloed ontstond de specifieke stijl van Philip Glass. </p><p>De muziek van Glass wordt gerekend tot de minimal music. Zijn oeuvre bestaat uit pianowerken, opera's en symfonieën. De grootste bekendheid boekte hij met zijn filmmuziek, waarmee hij drie keer genomineerd werd voor een Oscar. </p>

Goed bevriend

De pianist die dit hele weekend de ode aan Glass ten berde brengt in Middelburg, Nicolas Horvath, is goed bevriend met de componist. Hij zette eerder alle piano-etudes van Glass op cd. De interpretatie van de muziekstukken is in nauw overleg met Glass tot stand gekomen.

Lees ook: