Zeeuw vecht mee met separatisten in Oost-Oekraïne

Een Zeeuwse ex-militair vecht mee met de pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense regio Donbas. Dat meldt de NRC op basis van een interview met de 38-jarige man uit Axel dat gisteren is opgedoken op internet.
In dat interview met de Russische nieuwssite Federal News Agency zegt de Axelaar dat hij al meer dan een jaar actief is in de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk (DNR). Het filmpje zou zijn opgenomen aan het front bij Avdeevka.

Gedesillusioneerd

De man zegt dat hij Pascal heet en uit Axel komt. De NRC meldt bovendien dat hij 38 jaar oud is en dat hij een voormalig NAVO officier is. Hij zegt in het interview dat hij vijftien jaar geleden bij de NAVO-troepen in Bosnië was gestationeerd.
We hadden een hond, we hadden een huis, sterker nog, ik heb dat huis nog steeds. Ik heb het niet verkocht, we zijn gewoon vertrokken.
'Pascal' uit Axel
In de loop der jaren raakte hij gedesillusioneerd over het westerse optreden in brandhaarden als Libië, Irak en Syrië, vertelt hij in het interview. Hij betoogt dat in het westen verborgen fascisten aan de macht zijn in de vorm van grote bedrijven die achter de schermen aan de touwtjes trekken. Ook zou de NAVO fascisten steunen door samen te werken met onder meer de machthebbers in Oekraïne, die volgens hem openlijk fascistische symbolen dragen.
In de zomer van vorig jaar zou hij daarom met zijn vriendin en twee kinderen uit Nederland zijn vertrokken. "We hadden een hond, we hadden een huis, sterker nog, ik heb dat huis nog steeds. Ik heb het niet verkocht, we zijn gewoon vertrokken", zegt hij in het interview.

'Een interessante rit'

De reis naar Oekraïne omschrijft hij als 'een interessante rit'. Hij is naar eigen zeggen via Polen, Letland en Rusland in Oost-Oekraïne terechtgekomen, waar hij de wapens heeft opgenomen om 'tegen het fascisme te vechten'. Maar dat laatste stukje van de reis kostte moeite.
Deze strijder in Oost-Oekraïne zegt Pascal te heten en uit Axel te komen
Deze strijder in Oost-Oekraïne zegt Pascal te heten en uit Axel te komen © News-Front
"Ik stond twee dagen aan de grens, omdat Russische grensbewakers mij vanwege mijn visum niet door wilden laten naar de DNR", vertelt 'Pascal'. "Maar gelukkig hoorden officiers uit het leger van de DNR van mijn verhaal en ze hebben me opgehaald, daar ben ik hen erg dankbaar voor."

Hakenkruis

Het is nog onduidelijk of zijn verhaal klopt, zowel zijn Zeeuwse als zijn militaire achtergrond zijn op dit moment nog niet officieel bevestigd. Een ding is zeker, namelijk dat het om een Nederlander gaat. Dat is duidelijk merkbaar aan zijn accent en aan hoe hij het woord 'hakenkruis' uitspreekt tijdens het interview, omdat hij het Engelse woord ervoor niet kent.
Meerdere Zeeuws-Vlamingen zeggen op sociale media dat ze hem kennen. Hij zou inderdaad uit Axel komen en vertrokken zijn uit Nederland vanwege 'heftige ideeën die hij had over de Nederlandse overheid'.

Meer dan tienduizend doden

De Oekraïense overheidstroepen en de pro-Russische separatisten strijden al sinds 2014 om de Donbas-regio in Oost-Oekraïne. In het gewapende conflict zijn tot nu toe meer dan tienduizend doden gevallen en zijn naar schatting twee miljoen mensen gevlucht. Ondanks een staakt-het-vuren eist het geweld nog dagelijks slachtoffers, meldt de NRC.