Sinkegroep is Zeeuws familiebedrijf van 2017

Sinkegroep met de prijs
Sinkegroep met de prijs © Omroep Zeeland
We hadden het niet verwacht. Ik bedoel, we zitten in afval. Dat spreekt mensen niet aan, dachten we. We hebben ons duidelijk vergist
Wilco Sinke, mede-eigenaar Sinke, Familiebedrijf 2017
De jury keek vooral naar innovatie, de gemaakte groei vanaf de start, veerkracht, manier van werken, historie en de economische waarde voor Zeeland. De jury roemde Sinke vooral om het maken van nieuwe, zelf ontwikkelde betonblokken uit het door Sinke verzamelde afval. Naast het oordeel van de jury werd de winnaar voor een derde bepaald via publieksstemmen.

Twee kapiteins

Het publiek gaf uiteindelijk de doorslag. De vakjury koos in eerste instantie voor Saman Groep. Wilco Sinke: "We hadden het niet gedacht. Ik bedoel: we zitten toch in afval. Dat spreekt de mensen misschien niet zo aan. Maar daarin hebben we ons vergist. We zijn trots. Vooral ook op onze medewerkers." Meteen na het uitspreken van de winnaar, riep Sinke zijn broer, hun beide vrouwen en kinderen het podium op. En sprak hulde over zijn medewerkers. "Ik zeg: Er zijn twee kapiteins, maar 125 mensen die de boot varende houden. "
ITEM Familiebedrijf 2017
De drie finalisten waren gekozen uit in totaal tachtig nominaties. In het verleden hebben Fraanje, Paree en Omoda de award in ontvangst mogen nemen.
In Zeeland is 85 procent van de bedrijven een familiebedrijf. Landelijk is dat een stuk lager, 69 procent. Volgens onderzoek van Nyenrode Business Universiteit wordt een bedrijf als een familiebedrijf beschouwd als het aan minstens twee van de volgende drie criteria voldoet:
- meer dan 50% van het bedrijf is in handen van één familie
- Eén familie heeft beslissende invloed op de bedrijfsstrategie of op opvolgingsbeslissingen
- Een meerderheid of ten minste twee leden van de ondernemingsleiding zijn afkomstig uit één familie.