Yara: Wij kunnen stakende Roemenen niet helpen

Yara: Wij kunnen stakende Roemenen niet helpen
Yara: Wij kunnen stakende Roemenen niet helpen © Omroep Zeeland
Yara: Wij kunnen stakende Roemenen niet helpen
Yara heeft de bouw van de nieuwe granulatiefabriek uitbesteed aan hoofdaannemer Marie Tecnimont. Het Italiaanse bedrijf heeft tientallen onderaannemers ingehuurd waaronder SIM SpA. Dit bedrijf heeft volgens Yara betalingsproblemen.
Volgens Gijsbrecht Gunter probeert Yara te bemiddelen in de hoop op een snelle oplossing, zodat de bouw van de fabriek geen vertraging oploopt. Ook is gesproken met de stakers. Gunter zegt dat Yara begrip heeft en ze ook ruimte geeft om te staken voor de poorten van het bedrijf. Andere hulp kan het bedrijf uit Sluiskil niet bieden.
directeur Yara

Achterstallig salaris

De Roemeense en Italiaanse werknemers zijn via SIM SpA ingehuurd om het werk te verrichten in Sluiskil. Ze werkten aan de bouw van de nieuwe ureumgranulatiefabriek, Ureum-8. Dat is een fabriek waar kunstmestkorrels worden geproduceerd. De medewerkers zeggen dat ze nog achterstallig salaris krijgen. Volgens sommige medewerkers is het achterstallige loon opgelopen tot 4500 euro.
De nieuwe granulatenfabriek is voor 90 procent klaar. Het werk wat SIM SpA moest verrichten ligt nu stil. Hoofdaannemer Maire Tecnimont zegt in een schriftelijke reactie samen met SIM SpA te werken aan een oplossing. Verder staat in de reactie dat het van de oplossing afhangt hoe groot de gevolgen zijn voor de aanleg van de nieuwe fabriek, door de vertraging van de bouw door de stakende werknemers.

Lees ook: