Dit zijn de kanshebbers voor de Zeeuwse PioniersPrijs 2017

Bekendmaking genomineerden PioniersPrijs
Bekendmaking genomineerden PioniersPrijs © Omroep Zeeland

De Zeeuwse PioniersPrijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt aan een persoon, bedrijf of organisatie. Pioniersgeest, lef, vindingrijkheid en door ondernemerschap Zeeland positief op de kaart zetten zijn de kenmerken van de winnaars van deze prijs. De prijs is een initiatief van stichting De Zeeuwse Connectie. Deze netwerkorganisatie bestaat uit ongeveer 9000 Zeeuwen van buiten en binnen de provincie.

Pioniers van 2017

VAM WaterTech heeft een aardappelwasmachine ontwikkeld, die water bespaart. Normaal is voor duizend kilo schone aardappelen al snel achthonderd liter water nodig, maar dankzij deze machine is dat teruggebracht tot twintig liter. De machine wordt over de hele wereld verkocht en ingezet. Zo wordt vanuit Borssele bijdrage geleverd aan een oplossing voor het wereldwijze voedsel- en water probleem.
Lubo International heeft een droog smeermiddel op biologische basis ontworpen voor schroefdradenverbindingen wat al om de schroefdraad zit. Lubo is de vervanging voor de huidige montagepasta. Smeren en schoonmaken is verleden tijd en het voorkomt dat de bout-moer verbinding zich vast vreet. Lubo zorgt middels lage en constante wrijvingscoëfficient voor snellere assemblage en onderhoud aan windmolens. Dit maakt het mogelijk om lichtere assemblage tooling te gebruiken. Nooit meer smeren met montagepasta levert ook milieuwinst op, want Lubo International werkt enkel met natuurlijke grondstoffen. Lubo is het enige droge smeermiddel ter wereld wat voldoet aan de internationale FDA-norm.
Seaweed Harvest Holland kweekt zeewier in Kamperland en laat dit groeien in de Schelphoek. Vijf jaar geleden begon het met onderzoek, maar inmiddels zijn ze de grootste zeewierkwekerij van Europa. Zeewier dat hier gekweekt wordt zit in voedsel, industriële toevoegingen, lichaamsverzorgingsproducten, medicijnen en biofuel. De diverse toepassingen als voedsel en grondstof plus de eigenschap dat zeewier CO2 opneemt maakt dat het kweken van zeewier tot een milieubewuste en duurzame oplossing.
Petit Paris Film uit IJzendijke had als droom om een landelijke film, die Zeeuws-Vlaanderen op de kaart zette, te produceren. Dit werd Weg Van Jou, die niet zonder slag of stoot, maar wel dankzij samenwerken in en voor Zeeland gerealiseerd is. De financiële middelen voor de productie kwamen namelijk bijeen door sponsoren, Dutch Film Works en werden gedeeltelijk ook door een crowdfundingsactie opgebracht. De film is inmiddels al aan ruim 150.000 mensen in de Nederlandse bioscopen vertoond.
Walhout Civil is een jong ingenieursbureau uit Middelburg dat in korte tijd betrokken is geraakt bij onder meer de berging van het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia en is het bureau door de Nederlandse overheid direct na de orkanen Irma en Maria ingeschakeld om vliegvelden, havens, zeegeulen en zeeweringen te herstellen. Ook hebben ze ervoor gezorgd dat hulpgoederen snel naar de getroffen gebieden op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius konden komen.

Stem op één pionier

Vanaf vandaag is de stemperiode gestart. Stemmen gaat via het stemformulier Zeeuwse PioniersPrijs 2017. Tot en met vrijdag 24 november kan er gestemd worden. Een dag later wordt tijdens de prijsuitreiking in de Abdij in Middelburg bekendgemaakt wie de Zeeuwse Pionier van 2017 is.

Lees ook: