Ondernemer ziet vijftien jaar voorbereiding in prullenbak verdwijnen

Ondernemer ziet vijftien jaar voorbereiding in prullenbak verdwijnen
Ondernemer ziet vijftien jaar voorbereiding in prullenbak verdwijnen © Omroep Zeeland
Ondernemer is 'kapot' na wegstemmen van zijn Zeeuwse Lagune
Uiteindelijk bleken alleen de fracties van de VVD en Betrokken Noord-Beveland achter het plan van Doeleman te staan. De twee partijen zijn goed voor vijf van de dertien zetels in de Noord-Bevelandse gemeenteraad, geen meerderheid dus voor de plannen.

Toezeggingen

De partijen die voor de plannen pleitten, wezen erop dat de gemeente al vijftien jaar met Doeleman in gesprek zijn en dat hem in die tijd vele toezeggingen hebben gedaan. "Dan toon je je geen betrouwbare overheid", betoogde Mark Faasse van Betrokken Noord-Beveland.
Andere partijen bleken echter de voorrang te geven aan het grote maatschappelijke protest tegen de kunstmatige eilandjes in het Veerse Meer, aan de voet van de Veerse Dam. Volgens de tegenstanders zou de komst van die eilandjes en van de bebouwing op die eilandjes de rust en ruimte in het gebied teniet doen.

Gejoel

Voor het begin van de raadsvergadering verzamelden zich buiten honderden tegenstanders van de Zeeuwse Lagune. Ze verwelkomden Doeleman met gejoel, toen die het gemeentehuis betrad om de vergadering van de gemeenteraad bij te wonen.
Ook vormden de tegenstanders een lang menselijk lint in de straat voor het gemeentehuis, dat het verzet tegen de Zeeuwse Lagune moest symboliseren. Daarbij scandeerden ze leuzen als: "Nee, nee, nee! Heel slecht idee!", en: "Gebruik je verstand, niet bouwen aan het strand."

Lees ook:

Kustvisie

Niet alleen het maatschappelijke verzet tegen de Zeeuwse Lagune liet veel politieke partijen uiteindelijk tegen het plan stemmen; ook de Kustvisie speelde een grote rol. De gemeente Noord-Beveland ondertekent die Zeeuwse Kustvisie komende maandag met andere gemeenten, de provincie Zeeland en meerdere organisaties.
De handtekening onder dat pact houdt onder meer in dat het bouwen aan de kust tot een minimum wordt beperkt, om het open karakter van het Zeeuwse landschap te behouden. Volgens partijen kan Noord-Beveland niet én de Kustvisie ondertekenen én tegelijkertijd een groot project als de Zeeuwse Lagune in het Veerse Meer toestaan.

Lees ook: