Meer dan 500 Zeeuwse leerkrachten onderweg naar Goes


70 procent staakt
Op verzoek heeft Coörperatie Primair Onderwijs Zeeland een enquête verspreid over alle schoolbesturen. Daaruit blijkt dat 70 procent van alle Zeeuwse leerkrachten vandaag staakt. Niet iedereen is overigens in de Zeelandhallen of in Den-Haag aanwezig. Verschillende schoolbesturen laten de keuze aan de leerkrachten. Zo mogen ze ook thuis werken aan niet lesgevende schoolzaken maar ook kan er op school administratie bijgewerkt worden.
65 procent van de stakende scholen zegt voor opvang voor leerlingen te zorgen. Hierbij wordt vooral een beroep gedaan of verwezen naar de Kinderopvang. Verder zijn er in de provincie verschillende initiatieven. Zo houdt de HockeyClub Walcheren een hockeyclinic die de hele dag duurt, al is het niet gratis.
Minder werkdruk, meer salaris
De leerkrachten leggen nu een hele dag het werk neer omdat er volgens hen nog steeds geen goede oplossing is voor de werkdruk. Dat vinden ze het belangrijkste. Maar ook geld speelt een rol. Want een leraar met hetzelfde niveau verdient op het voortgezet onderwijs een stuk meer. We hebben beide salarissen naast elkaar gezet:
De vraag is nu of deze staking gaat helpen. De leerkrachten willen een landelijk structureel bedrag van 900 miljoen euro voor de salarissen en 500 miljoen voor het verminderen van werkdruk. Maar op Prinsjesdag bleek dat 270 miljoen euro voor het salaris voorlopig het maximum is.
'Leuk begin'
Bestuurder en initiatiefnemer Pim van Kampen noemde het eerder al 'een leuk begin'. Maar het bedrag dat Den-Haag nu over heeft voor het basisonderwijs is te weinig volgens hem. "Daar redden we het niet mee. Het verschil tussen salaris in basis en voortgezet onderwijs is bezopen. En we willen meer handen in de klas en daar is geld voor nodig!"
Gisteravond werd bekendgemaakt dat de formerende coalitiepartijen de leraren tegemoet willen komen wat betreft de 500 miljoen voor het verminderen van werkdruk. Daardoor is de staking nu al in ieder geval deels geslaagd.
'Nog niet genoeg'
Toch gaat de staking gewoon door. "Eerst zien en dan geloven", zegt een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOb). "En als het klopt, dan vinden wij het nog niet genoeg." Zo willen de stakende basisschoolleraren 900 miljoen euro voor het verhogen van de salarissen, terwijl de coalitiepartijen daar maximaal 270 miljoen euro voor willen uittrekken.