Stakende Roemenen bij Yara hopen op goed nieuws

Stakende Roemenen bij Yara hopen op goed nieuws
Stakende Roemenen bij Yara hopen op goed nieuws © Zeeland
De Roemenen werkten aan de nieuwe fabriek van Yara waar kunstmestkorrels geproduceerd moeten gaan worden, Ureum-8, maar de Italiaanse onderaannemer SIM SpA heeft betalingsproblemen. Daardoor werd volgens de protesterende Roemenen al twee weken lang hun salaris niet uitbetaald.
Voor de poort van Yara staken nog zo'n vijftig Roemenen
Voor de poort van Yara staken nog zo'n vijftig Roemenen © Omroep Zeeland
Om die reden hebben rond de 75 Roemen maandag het werk neergelegd. Een deel van hen zit inmiddels alweer thuis, in Roemenië. De stakende medewerkers hebben namelijk van hun baas een ticket gekregen met het dringende verzoek om naar huis te gaan.

Geen onderdak

Bovendien heeft een deel van hen nu geen onderdak meer. De huur van hun verblijfplaats is opgezegd, dus moesten ze vertrekken. En ook hun huurauto's zijn vanmorgen in beslag genomen.
Toch zijn zo'n vijftig van de stakers in Sluiskil gebleven, in de hoop dat ze door aan te blijven dringen bij Yara uiteindelijk alsnog hun achterstallig loon krijgen. Ook hopen ze dat ze weer aan het werk kunnen bij de bouw van de fabriek Ureum-8.
De stakende Roemenen hopen vandaag goed nieuws te krijgen over hun achterstallig loon, maar Yara blijft volhouden niets voor de Roemenen te kunnen doen. Volgens Yara-woordvoerder Gijsbrecht Gunter moeten de werknemers het zelf uitvechten met de hoofdaannemer Marie Tecnimont en de Italiaanse onderaannemer SIM SpA.

Lees ook: