Zeeuwse jihadverdachte vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs

Zeeuwse jihadverdachte vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs
Zeeuwse jihadverdachte vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs © OZ
Voor de eerste keer een Syriëganger voor de rechtbank van Middelburg
Voor de eerste keer een Syriëganger voor de rechtbank van Middelburg © Omroep Zeeland

Tijdje vermist

De Middelburger zou in 2013 naar Syrië zijn gereisd en in oktober 2016 bij een nieuwe poging zijn aangehouden. De man was in 2013 een tijd vermist. Tegen zijn moeder en broer zou de man gezegd hebben dat hij in in Syrië was geweest. Daar zou hij wel zijn opgeleid, maar niet hebben gevochten.
De rechter noemde deze zaken wel zorgelijk en bedenkelijk, maar dat was niet voldoende om de man te veroordelen. Volgens de rechter had de man mogelijk wel veroordeeld kunnen worden aan voorbereidingshandelen om deel te nemen aan de strijd in Syrië, maar dat was de man niet ten laste gelegd.

Pintransacties en telefoongegevens

Het OM vond dat er wél voldoende bewijs was. Niet alleen omdat de man tegen zijn moeder en broer gezegd zou hebben dat hij in Syrië was geweest, maar ook pintransacties en telefoongegevens wijzen er op dat de man in elk geval in het grensgebied van Turkije met Syrië is geweest. Daarnaast zijn op een externe harde schijf 182 radicaal gerelateerde foto's gevonden.
Sinds het uitbreken van de oorlog zijn 285 Nederlanders naar Syrië en Irak gereisd
Sinds het uitbreken van de oorlog zijn 285 Nederlanders naar Syrië en Irak gereisd © Omroep Zeeland

Eerste Zeeuwse jihadverdachte

Het is voor de eerste keer dat in de rechtbank van Middelburg een zaak wordt behandeld van iemand die verdacht wordt van deelname aan een terroristische organisatie. De meeste jihadisten die zijn vertrokken naar Syrië of Irak komen uit de Randstad en dan met name uit Den Haag.
De nu vrijgesproken 23-jarige Middelburger zat een jaar in voorarrest, onder meer op de zwaarbeveiligde terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. Of er een hoger beroep komt tegen zijn vrijspraak is nog onduidelijk. Het OM geeft aan eerst het vonnis uitgebreid te gaan bestuderen voor er een besluit valt over het al dan niet in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.

Lees ook:

Gevaar voor nationale veiligheid

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst zijn er sinds het uitbreken van de oorlog zo'n 285 Nederlanders naar Syrië en Irak gereisd. Daarvan zijn er naar schatting 55 omgekomen in de strijd. Daarnaast zijn er vijftig teruggekeerd naar Nederland. Dat betekent dat zo'n 180 Nederlanders zich nog in het strijdgebied bevinden.
Alle Syriëgangers die terugkomen worden aangehouden en verhoord. Terugkeerders worden gezien als een gevaar voor de nationale veiligheid. De AIVD verwacht dat het aantal terugkeerders de komende tijd stijgt, omdat IS steeds meer in het nauw gedreven wordt.