Zeeland heeft veel meer verdronken dorpen dan gedacht

Er zijn in Zeeland geen 117, maar ruim 200 verdronken dorpen. Dat zeggen Zeeuwse archeologen. Door nieuw bronnenonderzoek komen steeds meer van deze dorpen 'boven water'.

Op een officiële lijst van de provincie Zeeland uit 2004 staan 117 verdronken dorpen in Zeeland. Daaronder de stad Reimerswaal bij Tholen, dat onlangs de beschermde status van Rijksmonument heeft gekregen.

Op een officiële lijst van de provincie zeeland staan 117 verdronken dorpen, maar dat zouden er in werkelijkheid al meer dan 200 zijn. (foto: Omroep Zeeland)

Veel onbekende archieven die in kelders lagen, zijn inmiddels op internet gezet en voor iedereen te bestuderen. Door een combinatie van nieuwe luchtfotografie en andere gegevens, blijken met name vanuit de lucht steeds meer resten van verdronken dorpen zichtbaar.

Volgens Nathalie de Visser van het archeologische bureau Edufact staat de teller inmiddels op 205 en komen er nog steeds verdronken nederzettingen bij. Zo zijn bijvoorbeeld buitendijkse veeweides van kloosters, waar ook vaak huizen werden gebouwd, nog niet onderzocht.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland lijst verdronken dorpen
Deel dit artikel:

Reageren