'Maak geen Efteling van onze verdronken dorpen'

Zeeland kan in toeristisch opzicht veel meer doen met haar verdronken dorpen. Toeristen die naar onze provincie komen, zijn zeer geïnteresseerd in onze eeuwenoude strijd tegen het water, zegt Nathalie de Visser van het archeologische onderzoeksbureau Edufact.

In een aantal gevallen liggen de resten van een verdronken dorp buitendijks en zijn ze bedekt onder een dikke sliblaag. Nieuw bronnenonderzoek, zoals moderne luchtfoto's en archieven die nu digitaal toegankelijk zijn, laten zien dat er veel meer verdronken dorpen zijn in Zeeland dan de 117 die op een officiële lijst staan.

Met virtual reality, zoals bij games, kun je hele dorpen laten verrijzen."
Nathalie de Visser, Edufact

Nathalie de Visser van Edufact beseft dat veel terreinen op het eerste gezicht weinig te bieden hebben voor toeristen. Zelf denkt ze daarom aan excursies onder leiding van archeologen en het gebruik van virtual reality. "Je moet er geen Efteling van maken en iedere dag met bussen vol toeristen aan komen rijden. Met virtual reality, zoals we dat ook al zien bij gamers, kunnen hele dorpen laten verrijzen."

Provinciaal archeoloog Robert van Dierendonck en Nathalie de Visser van archeologisch adviesbureau Edufact. (foto: Omroep Zeeland)

Ook provinciaal archeoloog Robert van Dierendonck van de stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) vindt dat de provincie meer met de verdronken dorpen moet doen. "We hebben wel eens excursies naar verdronken dorpen die plaats bieden aan een man of vijftig. Die zijn altijd binnen een mum van tijd volgeboekt. Die verdronken dorpen prikkelen toch de fantasie van mensen."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Toerisme Verdronken Dorpen
Deel dit artikel:

Reageren