Ruzie Walcherse gemeenten dreigt na besluit gemeenteraad Middelburg

Ruzie Walcherse gemeenten dreigt na besluit gemeenteraad Middelburg
Ruzie Walcherse gemeenten dreigt na besluit gemeenteraad Middelburg © OZ
Plattegrond van de nieuwe wijk Essenvelt in Middelburg
Plattegrond van de nieuwe wijk Essenvelt in Middelburg © Omroep Zeeland
De drie Walcherse gemeenten mogen de komende tien jaar van de provincie in totaal 1400 woningen bouwen. Essenvelt gaat straks vierhonderd woningen tellen, en neemt daarom volgens Vlissingen meteen al een te grote hap uit het totale aantal woningen dat mag worden gebouwd op Walcheren. Vlissingen wil zelf ook nog veel woningen bouwen in haar nieuwe stadsdeel Scheldekwartier.

Mortiere

Om de nieuwe woonwijk Essenvelt mogelijk te maken, moest de raad donderdagavond instemmen met een wijziging van de bestemmingsplannen voor het gebied. Een meerderheid van de raad deed dat ook. Alleen de Lokale Partij Middelburg (LPM), GroenLinks en de SP stemden tegen. GroenLinks vroeg zich bijvoorbeeld af of er wel vraag is naar een nieuwe woonwijk omdat de gemeente eerst nog stadsdeel Mortiere vol moet bouwen.
De LPM vreest dat de plannen voor Essenvelt de onderlinge verhoudingen op Walcheren verstoren. De rest van de partijen sprak niet over de bezwaren van Vlissingen. Vlissingen had eerder al aangekondigd mogelijk naar de rechter te stappen als Middelburg de plannen doorzet.

Lees ook: