Opnieuw vertraging voor Ureum 8 van Yara

Opnieuw vertraging voor Ureum 8 van Yara
Opnieuw vertraging voor Ureum 8 van Yara © Omroep Zeeland
De nieuwe fabriek, Ureum 8, die Yara in april opent
De nieuwe fabriek, Ureum 8, die Yara in april opent © Omroep Zeeland

Tijd inlopen

Vorig jaar kwam het werk al stil te liggen door een arbeidsconflict bij een onderaannemer. De startdatum werd toen vijf maanden uitgesteld tot 1 mei, maar Yara hoopte de fabriek al per april te kunnen gebruiken. "De nieuwe aannemer levert goed werk. De bouw vordert de afgelopen weken vlot en er wordt tijd ingelopen", meldt Yara-woordvoerder Gijsbrecht Gunter. "Maar helaas gaan de werkzaamheden niet snel genoeg om de deadline van mei te halen."
De Ureum 8 komt in de plaats van de bekende gele prilltoren. Daar worden nu nog kleine korrels kunstmest (prills) gemaakt, maar met de komst van de nieuwe fabriek gaat die gele toren uit bedrijf. In de Ureum 8 worden straks grotere korrels geproduceerd. Volgens de fabrikant gebeurt dit sneller en milieuvriendelijker.
De gele priltoren mag na 1 mei niet meer gebruikt worden.
De gele priltoren mag na 1 mei niet meer gebruikt worden. © Omroep Zeeland

Alleen maar verliezers

Vooral dat laatste, de milieunormen, zijn van belang, omdat de uitstoot van ureumstof tot onder de norm moet worden teruggebracht. Yara heeft tot 1 mei een gedoogvergunning vanwege een hogere uitstoot. Die vergunning zal door de nieuwe vertraging opnieuw moeten worden aangevraagd bij de provincie.
Anders zal de productie van de kunstmestkorrels omlaag moeten om de norm te halen. "Maar ook dat levert verschillende financiële en technische problemen op. We moet dus goed bekijken wat we gaan doen", aldus Gunter. "Deze vertraging levert alleen maar verliezers op." Deze week besluit Yara wat de vervolgstappen zullen zijn.

Toezicht op prilltoren

Voor een nieuwe vergunning zijn nog geen aanvragen binnengekomen bij Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland. "De huidige gedoogvergunning is geldig tot 1 mei en daarna valt Yara terug op hun oude vergunning", vertelt Hans Dullaert, communicatieadviseur van de RUD. "En daar valt de prilltoren niet onder. Daar kunnen ze dan dus geen gebruikt meer van maken." Na 1 mei gaat de RUD dan ook toezicht houden op de kunstmestproducent om te zien of zij zich aan de regels houden.

Lees ook: