Een lichtgevend glasaaltje volgen voor onderzoek

In de Oosterschelde worden vanavond voor 't eerst glasaaltjes gevangen, gemerkt met een lichtgevende kleurstof en weer vrijgelaten. Aan de andere kant -de zoetwaterkant dus- van het gemaal Prommelsluis bij Kerkwerve worden ze vervolgens weer gevangen. Het aantal gemerkte aaltjes dat dan wordt gevangen, geeft aan hoeveel jonge aal via het doorlaatmiddel het zoete binnenwater binnenkomt.

Op die manier wil de stichting RAVON, de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen, onderzoeken hoe effectief de passage voor de glasaal is. Want dat is belangrijk omdat het aantal glasaaltjes dat de zoete wateren in Nederland opzoekt om volwassen te worden dramatisch is afgenomen. Dit onderzoek gebeurt op dit moment ook bij gemaal Loohoek bij Poortvliet.

Chirurgische naald

De glasaal die wordt gevangen, krijgt met een chirurgische naald een kleurstof ingespoten zodat het diertje beter gevolgd kan worden. "Het valt onder de dierproeven, maar wordt door de overheid toegestaan", zegt Sanne Ploegaert van RAVON, Volgens hem valt het met het dierenleed wel mee: "Het vangen van de paling met een haak van een hengel is veel heftiger dan het onder verdoving toebrengen van een prikje met een dunne naald."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
glasaal kerkwerve ravon prommelsluis
Deel dit artikel:

Reageren