Locatie Tragel onder verscherpt toezicht

Tragel in Clinge, locatie Hoevedref
Tragel in Clinge, locatie Hoevedref © Omroep Zeeland
De inspectie heeft het besluit genomen na verschillende bezoeken aan de locatie, in 2015 en 2016. Volgens de inspectie heeft het personeel niet genoeg 'mogelijkheden om op alle signalen van cliënten te kunnen reageren' en is de huisvesting onoverzichtelijk. 'Hierdoor zijn zorgverleners onvoldoende in staat om cliënten de nabijheid te geven die zij nodig hebben', zo is in het rapport te lezen.

Oplossing: nieuwbouw

Volgens Guus Bannenberg, bestuurder van Stichting Tragel, ligt dat vooral aan het gebouw: het is te gehorig, heeft te veel hoeken waardoor contact maken met de cliënten lastig is en is niet ingericht om de nieuwste behandelmethoden goed toe te passen. "Je hebt te maken met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Dat betekent dat je soms maatregelen moet treffen als er agressie plaatsvindt. Daar hebben we een nieuwe behandelmethode voor geïntroduceerd, een methode waarbij je meedenkt en meegaat met de cliënt, in plaats van hem tegen te houden. Dat kost opleiding, daar moet je mee leren werken en oefenen, je moet het zorgplan aanpassen, situaties bekijken, allemaal dingen die je niet van de een op de andere dag doet."
De oplossing: nieuwbouw. En die komt er, over twee maanden is het nieuwe gebouw klaar. Volgens Bannenberg voldoet dit gebouw wél aan alle eisen. In een schriftelijke verklaring schrijft Tragel dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg tot die tijd niet in gevaar is. "Wij zien uw maatregel (verscherpt toezicht red.) als een stimulans en zien de resultaten met vertrouwen tegemoet."
Tragel Zorg is de grootste aanbieder van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in Zeeuws-Vlaanderen.

Lees ook: