Dat is pech... jodiumpillen weg

Dat is pech... jodiumpillen weg
Dat is pech... jodiumpillen weg © Omroep Zeeland
Danny Poortvliet uit Zierikzee keek wel even raar op toen hij gisteravond het doosje openmaakte. "Ik dacht nog: dat is een lange bijsluiter, maar het bleken er 28 te zijn. En de pillen zelf zaten er niet in."

Niet de enige

Hoeveel huishoudens precies lege doosjes hebben ontvangen, is niet bekend, maar Poortvliet blijkt in ieder geval niet de enige te zijn. "Toen ik het op Facebook had gezet kreeg ik meerdere reacties van mensen die ook een doosje zonder pillen hadden gekregen.
ITEM geen jodiumpillen
Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat alle doosjes handmatig zijn ingepakt. "Het blijft mensenwerk", laat een woordvoerder weten. Mensen die een leeg doosje hebben ontvangen wordt gevraagd een mail te sturen aan jodiumtabletten@minvws.nl. Dan komen ze op een lijst met nazendingen en ontvangen ze een nieuw doosje.

Jodiumtabletten

Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt. Mensen tot en met 40 jaar, die binnen de 0-20 kilometerzone rondom een kerncentrale wonen, krijgen de pillen. Ook kinderen tot 18 jaar, die binnen de 20-100 kilometerzone rondom een kerncentrale wonen, krijgen een pakketje toegestuurd.
© OZ
De distibutie heeft wat vertraging opgelopen. Aanvankelijk was het de bedoeling in oktober mensen van jodiumpillen te voorzien. De verspreiding van de tabletten loopt nu door tot en met 15 november.

Lees ook: