Megaproject: bouw van nieuwe zeesluis begonnen

Megaproject: bouw van nieuwe zeesluis begonnen
Megaproject: bouw van nieuwe zeesluis begonnen © Omroep Zeeland
Megaproject: bouw van nieuwe zeesluis begonnen
Met de bouw van de grote nieuwe sluis is een bedrag gemoeid van ruim 900 miljoen euro. De Vlamingen betalen het leeuwendeel, de grote nieuwe zeesluis is dan ook vooral een wens van Gent. Naar verwachting kan in 2022 het eerste schip door de nieuwe sluis varen.

Trots

Van Nieuwenhuizen is trots dat ze op haar negentiende dag als minister de aftrap mag geven voor een groot project als deze. Sommigen van de aanwezigen bij de openingshandeling noemen de nieuwe sluis 'zo groot als het Panama-kanaal'.
'Nieuwe zeesluis is net zo groot als die in Panama'
De nieuwe zeesluis wordt gebouwd door het consortium Sassevaart; een combinatie van BAM en drie Belgische aannemers. Dat consortium werkt nauw samen met de bouwers van het beroemdste sluizencomplex ter wereld in Panama. Medewerkers van het immense Panamese sluizencomplex zijn al een paar keer in Terneuzen komen kijken en vice versa.

Door Vlamingen betaald

Naar verwachting kan in 2022 het eerste schip door de nieuwe sluis varen. De 900 miljoen euro die het project kost wordt grotendeels door de Vlamingen betaald. De grote nieuwe zeesluis is dan ook een wens van de Gentenaren; zij willen hun eigen havens verder ontwikkelen en grotere schepen kunnen ontvangen.

Lees ook: