Dominee stapt op; kerkscheuring in Kruiningen

Dominee stapt op; kerkscheuring in Kruiningen
Dominee stapt op; kerkscheuring in Kruiningen © Omroep Zeeland
Kerkgangers zwijgen, maar de opkomst spreekt zondag boekdelen
Binnen de kerk in Kruiningen rommelde het al langer door een vertrouwensconflict tussen de dominee en de deel van de kerkenraad. Deze ruzie leidde de afgelopen maanden tot opstootjes bij de kerk, rechtszaken en aangiftes.
<h2>Kerkrel Kruiningen</h2><p>De scheuring in Kruiningen lijkt het slotstuk van het conflict tussen de dominee en een voormalig diaken van de kerk. Dominee Bredeweg en een deel van de kerkenraad beschuldigde oud-diaken Henk Jansen van ontucht met een nicht. Volgens de dominee heeft Jansen dit zelf toegeven. De oud-diaken ontkende dit, en zijn nicht ook. Volgens Jansen kwam de dominee met dit verhaal nadat hij hem in een pittig gesprek vertelde dat de dominee niet goed functioneerde. </p>
Het besluit om de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen te verlaten valt Bredeweg zwaar. Dat blijkt uit een brief die de dominee aan zijn voormalige gemeenteleden in Kruiningen stuurde.
De PZC citeert uit de brief: "Vaak heb ik me alleen en eenzaam gevoeld. Een slopende tijd vol spanning, verwarring en verbijstering. Het voelt aan als iemand die met een dolk in de rug gestoken wordt." De dominee wil verder niet in de media reageren.
Burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal laat in een reactie weten geen partij in deze kwestie te zijn, maar wel de gevolgen van het conflict te betreuren.

Lees ook:

Dominee stapt op bij Gereformeerde Gemeente Kruiningen
Dominee stapt op bij Gereformeerde Gemeente Kruiningen © Omroep Zeeland