Atoomagentschap tevreden over verbeteringen kerncentrale Borssele

Atoomagentschap tevreden over verbeteringen kerncentrale Borssele
Atoomagentschap tevreden over verbeteringen kerncentrale Borssele © OZ
Kerncentrale Borssele
Kerncentrale Borssele © Omroep Zeeland
Het wereldwijde IAEA-onderzoek werd opgezet na de ramp in het Japanse Fukushima. In 2014 bezocht een Operational Safety Review Team (OSART) van het IAEA de kerncentrale Borssele. Het onderzoek vond plaats op uitnodiging van de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

Drie onderzoeksgebieden

Tijdens deze inspectie heeft OSART feiten verzameld op drie onderzoeksgebieden: operationele veiligheid, management op ondernemingsniveau en veiligheidscultuur. Medewerkers werden geïnterviewd, documenten beoordeeld, werkwijzen geobserveerd en ook de staat van de installatie werd gecontroleerd.
De bevindingen werden afgezet tegen de IAEA veiligheidsstandaarden. Dat leidde tot 22 op te volgen aanbevelingen en acht suggesties voor verdere verbetering. Het gaat onder meer om de noodstroomvoorziening, de kerncentrale moet nog langer dan de huidige twee weken zonder stroom kunnen.

Menselijke fouten

Ook moesten er maatregelen worden genomen om in noodgevallen het water in de opslag van splijtstofstaven op peil te kunnen houden. En er is een programma ingevoerd dat het aantal menselijke fouten moet terugdringen
Splijtstofstaven in kerncentrale Borssele
Splijtstofstaven in kerncentrale Borssele © Omroep Zeeland
Eind 2016 vond op de verbeterpunten bij operationele veiligheid een tussenbeoordeling plaats, begin november 2017 vond de totale eindbeoordeling plaats. Alle aanbevelingen en op één na alle suggesties bleken met goed resultaat te zijn afgerond. Als EPZ deze lijn vasthoudt, kan de kerncentrale volgens het IAEA tot 2034 veilig stroom blijven produceren.
Eén suggestie voor een verdere verbetering staat nog open. Het gaat om het omschrijven van de procedures voor het gebruik van mobiele hulpmiddelen, zoals de noodstroomaggregaat. Die middelen zijn er, maar de procedures daarvoor staan nog niet op papier volgens een nieuwe internationale standaard. Volgens EPZ wordt die klus begin 2018 afgerond.

Deadline

Kort na de inspectie waren er nog zorgen of de beheerder van de kerncentrale bij een aantal aanpassingen de deadline van eind 2017 wel zou halen. Het ging daarbij om de bouw van een nieuw crisiscentrum en een opslagruimte voor mobiele hulpmiddelen die beide vertraging hebben opgelopen. Die vertraging werd later ingehaald, dus heeft de EPZ alsnog de deadline voor die onderdelen gehaald.

Lees ook: