Tweede Zeeuwse vondelingenkamer gaat open in Goes

Interieur van vondelingenkamer Middelburg
Interieur van vondelingenkamer Middelburg © Omroep Zeeland
De kamer, die beschikt over een eigen ingang en huiselijk is ingericht, wordt op 14 december geopend. Het ziekenhuis heeft 24 uur per dag een team klaarstaan dat medische zorg en andere hulp kan bieden. Landelijk is het ADRZ het derde ziekenhuis dat ruimte biedt aan een Beschermde-Wiegkamer. Daarnaast is Zeeland de enige provincie waar twee vondelingenkamers te vinden zijn van de stichting.
De eerste vondelingenkamer in onze provincie werd in 2015 geopend aan het Karel Doormanplein 15 in Middelburg. Ook daar kunnen moeders anoniem hun baby achterlaten. Een medewerker van het ADRZ liet vorig jaar tegenover Omroep Zeeland weten dat één vondelingenkamer in Zeeland "veel te weinig is". De vondelingenkamer in Middelburg was de vierde kamer in Nederland.

Strafbaar

De eerste opende in Papendrecht. Later kwam daar Groningen en Oudenbosch bij. Inmiddels zijn er ook vondelingenkamers van Stichting Beschermde Wieg in Rotterdam, Zwolle en Den Haag en is er ook een mobiele kamer. In Nederland werd vorig jaar voor het eerst gebruikgemaakt van een vondelingenkamer. Dat was in Groningen.
Jaarlijks worden er in Nederland één tot twee baby's te vondeling gelegd, zo blijkt uit gegevens van Het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstand doen (NIDDA). Het is in Nederland strafbaar om een kind te vondeling te leggen: er staat een maximale celstraf op van 4,5 jaar of een geldboete. Kinderen hebben in Nederland het recht om hun achtergrond en afstamming te kennen.

Lees ook: