Vlamingen niet blij met 'ronselcampagne' ziekenhuis ZorgSaam

Ziekenhuis ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen
Ziekenhuis ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen © Omroep Zeeland
Holtzer is zeven jaar geleden aangesteld om het personeelstekort in haar land tegen te gaan. Ze deed haar oproep in het tv-programma Nieuwsuur.

Dubbele vergrijzing

De komende jaren krijgt ziekenhuis ZorgSaam te maken met een enorm te kort aan verpleegkundigen en verzorgenden. Volgens het ziekenhuis komt dit door dubbele vergrijzing. "Hollanders willen niet helemaal naar Zeeuws-Vlaanderen en dus moeten we Vlamingen zien aan te trekken", zegt directeur René Smit.
Holtzer vindt het niet goed dat een Nederlands ziekenhuis personeel wegtrekt uit een land dat zelf ook met een tekort kampt. "We hebben in Vlaanderen ook een tekort en nu lijkt het erop dat we elkaar vliegen gaan afvangen. Die zijn opgeleid in Vlaanderen, waar Vlaanderen in heeft geïnvesteerd. Ik vind dat bedenkelijk."

Nationalistisch

Smit van ZorgSaam noemt dat 'nationalistisch gedacht'. "De Vlaamse ziekenhuizen werven hier net zo hard". Volgens Smit moet er binnen Europa open verkeer zijn als het gaat om personeel. "We kunnen ons beter, zowel hier als in België, inzetten om de regels aan te passen, en vooral makkelijker te maken."