Spectaculaire vuurbol boven Oostkapelle vastgelegd op beeld

Spectaculaire vuurbol boven Oostkapelle vastgelegd op beeld
Spectaculaire vuurbol boven Oostkapelle vastgelegd op beeld © Klaas Jobse
Spectaculaire vuurbol boven Oostkapelle vastgelegd op beeld
Jobse schat dat het brokstuk het formaat moet hebben gehad van een grote knikker. "Zo'n brokstuk van een komeet komt met een gigantische snelheid de dampkring binnen en dan treedt er een spectaculaire reactie op, met deze vuurbol als resultaat."

Meteorenzwerm

Waarschijnlijk is het stukje meteoor afkomstig van de meteorenzwerm Leoniden. "Die zorgt eens in de 33 jaar voor een zogenoemde meteorenstorm, dan zie je de ene na de andere vallende ster. De laatste keer was negentien jaar geleden. Maar ook tussendoor komt er van die meteorenzwerm weleens brokstukje in de atmosfeer, zoals deze."
ITEM Vuurbol boven Oostkapelle
Volgens Jobse was het wel een zeer mooi exemplaar. "Het was mooi helder, dus je kon hem mooi zien. En hij was heel erg fel, ik denk dat je het kunt vergelijken in felheid met het licht van een volle maan. Ja dit is voor een amateurastronoom wel de kers op de taart."

Bijzonder

Vallende sterren ziet Jobse wel vaker, maar een zo grote vuurbol is bijzonder. "Dat komt door de grootte, de meeste vallende sterren zijn ongeveer zo groot als een zandkorrel, maar ook door de snelheid. Dit kometaire brokstuk had waarschijnlijk een snelheid van rond de 70 kilometer per seconde."
Het vermoeden van Jobse, dat het om een brokstuk van een komeet gaat, moet nog wel op basis van observaties van andere locaties worden bevestigd. Tegelijkertijd is de kans klein dat hij ernaast zit. Want Jobse weet waar hij het over heeft.
Een van de observatoria in de tuin van Klaas Jobse in Oostkapelle
Een van de observatoria in de tuin van Klaas Jobse in Oostkapelle © Omroep Zeeland
Jobse is in het dagelijks leven hovenier, maar op zijn eigen terrein in Oostkapelle heeft hij meerdere observatoria staan. Hij is dan wellicht amateurastronoom, maar hij is dus wel een nogal vergevorderde amateur.

Mini-planeet: Jobse

Als erkenning voor zijn jarenlange inspanningen werd in maart een mini-planeet naar hem vernoemd: Jobse heet de kleine planeet, van zo'n 1.200 meter in omvang.

Lees ook: