'Zorgelijk dat Vlamingen kans op gifwolk niet meldden'

ArcelorMittal in Zelzate
ArcelorMittal in Zelzate © Omroep Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen

De melding van een mogelijke gifwolk kwam maandagmiddag rond 15.00 uur. Bij een explosie bij de staalfabriek vlakbij Zelzate aan de Nederlandse grens vielen toen één dode en twee zwaargewonden. Door de zuidwestelijke wind zou de mogelijk giftige gaswolk naar Zeeuws-Vlaanderen kunnen afdrijven. Toch gaven de Vlaamse autoriteiten dit niet door.

Lees ook:

De afgesproken procedure is, dat wij elkaar in dergelijke gevallen direct verwittigen.
Burgemeester Jan Lonink

Procedure

Burgemeester Jan Lonink is daar boos over. "De afgesproken procedure is, dat wij elkaar in dergelijke gevallen direct verwittigen. Zodat wij als dat nodig is onze bevolking op de juiste manier kunnen informeren. Als de situatie daarna blijkt mee te vallen, kun je altijd nog afschalen."
Omdat er geen duidelijkheid was of er inderdaad gas was vrijgekomen en om welk gas het zou kunnen gaan, heeft de Veiligheidsregio Zeeland metingen in Zeeuws-Vlaanderen uitgevoerd. Die wezen uit dat er geen gevaar voor de omgeving was.

In strijd met convenant

Lonink: "Wat er nu is gebeurd, is volstrekt in strijd met het convenant grensoverschrijdende hulpverlening dat wij destijds met de Belgen hebben getekend. Nota bene in aanwezigheid van toen nog koningin Beatrix en koning Albert. Wat de Belgen nu hebben gedaan is eerst uitzoeken of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen en pas daarna melden dat dat niet het geval was. Dat had andersom gemoeten. Dus eerst melden, en dan pas onderzoeken."
Jan Lonink in gesprek met verslaggever Marike Konings:
ITEM Lonink boos
Een complicerende factor was dat burgemeester Frank Bruggeman van Zelzate tegenover Omroep Zeeland verklaarde dat er geen gevaar was voor de omgeving. Volgens Lonink had Bruggeman moeten verwijzen naar burgemeester Daniel Termont van Gent omdat de fabriek op grondgebied van Gent staat. Lonink gaat nu op de kortst mogelijke termijn opheldering vragen aan Termont.