Wilde bijen hebben hulp nodig: toon een beetje gastvrijheid

Wilde bijen hebben hulp nodig: toon een beetje gastvrijheid
Wilde bijen hebben hulp nodig: toon een beetje gastvrijheid © Omroep Zeeland
Wilde-bijencampagne
Stichting Landschapsbeheer Zeeland, het IVN en Het Zeeuwse Landschap gaan samen aan de slag om voor meer plekken te zorgen waar bijen voldoende voedsel vinden om te kunnen nestelen en overwinteren. Ze benaderen hiervoor boeren, telers en gemeenten. Ze geven advies over beheer en over wat je kunt doen om zo'n plek kansrijk te maken. Er wordt ook een beroep gedaan op particulieren.
Sylvia Tuinder van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland: "We willen achttien nieuwe plekken proberen te maken op terreinen van natuurorganisaties en bijvoorbeeld biologische bedrijven. Daarnaast willen we er nog 50 hebben bij particulieren. Wie mee wil doen, hoeft niet per se zelf een grote tuin te hebben; je kunt ook een donatie doen voor een gezamenlijk project."
Zandbijtje bij Clinge
Zandbijtje bij Clinge © Omroep Zeeland

"Je bent voor 50 euro klaar"

Een simpele manier om bijen te faciliteren is het plaatsen van een nestkast, een zogenoemde steilwand of een zandheuvel. Hierin kunnen bijen eitjes leggen. "Maar je kunt ook een houtril maken of wilde planten laten staan, zoals de paardenbloem. Die staat in de top drie van de meest bezochte planten door bijen."
Rudi Krijger in Driewegen heeft vorig jaar zo'n zandheuvel aangelegd in zijn boomgaard. Of er larven in zijn gelegd weet-ie niet, maar als in het voorjaar blijkt van wel, dan gaat hij er nog een paar aanleggen. "Je bent voor 50 euro klaar. Je koopt wat zand en het kost wat zweet, maar dan ligt het er ook. Het is eigenlijk zo simpel."
Zandheuvel voor wilde bijen
Intensieve landbouw, verstedelijking, versnippering van het landschap en voorheen het op grote schaal gebruiken van neonicotinoïden, een soort bestrijdingsmiddelen, draaiden veel bijen de nek om. De bijen zijn van levensbelang voor ons en de natuur; ze bestuiven 80 procent van alle planten in ons land. Zonder wilde bijen zal er minder groente en fruit zijn.
De nieuwe bijenplekken in Zeeland moeten deel gaan uitmaken van een landelijke 'bijenlinie'. Die verbindt nieuwe en bestaande leefgebieden van de bijen.