Vloerconstructie De Statie veilig, multifunctioneel centrum kan weer open

Het multifunctioneel centrum De Statie kan weer open
Het multifunctioneel centrum De Statie kan weer open © Omroep Zeeland
Met grote watertanks is getest of de vloeren sterk genoeg zijn. Dat gebeurde nadat bij Eindhoven Airport een parkeergarage was ingestort door een technische fout in de vloerplaten, in combinatie met de krachten die daarop stonden. Daarna werd ook in de rest van het land gekeken of deze constructie ook op andere plekken was gebruikt.

Stalen kolom

In de foyer van de Theaterzaal wordt maandag wel een stalen kolom geplaatst om de vloer te verstevigen. Bij een belasting van 500 kilo per vierkante meter is de schuifspanning daar te groot. Volgens woningcorporatie Woongoed Zeeuws-Vlaanderen komt die 500 kilo belasting normaal gesproken niet voor, maar worden er ondanks dat toch extra voorzorgsmaatregelen genomen.

11.500 liter water

Gisteren zijn de laatste tests gedaan op de vloeren. Met waterbassins werd op zes plekken de zogenoemde schuifspanning gemeten. Daarvoor werden 152 waterbassins gevuld met in totaal 11.500 liter water.
Het vullen van de bassins gebeurde volgens Woongoed Zeeuws-Vlaanderen stapsgewijs. Eerst 50 procent, daarna 75 procent en uiteindelijk helemaal vol. Bij elke stap werd de vloer gecontroleerd op scheurvorming, doorbuiging en het loslaten van vloerdelen.

Kosten in de 'vele tienduizenden euro's'

De kosten voor alle onderzoeken in De Statie lopen volgens Peter Seen van Woongoed in de 'vele tienduizenden euro's'. Of die kosten op iemand verhaald kunnen worden is nog niet duidelijk. "Dat zijn onze juristen nu aan het bekijken."
ITEM De Statie open
Dat het gebouw nu weer open kan, betekent overigens niet dat de kinderen van de basisschool vanaf maandag daar weer terecht kunnen. Eerst moet nog het een en ander worden verhuisd.

Informatiebijeenkomst

Komende dinsdag geven de woningbouwcorporatie en de gemeente nog een informatiebijeenkomst over wat er afgelopen periode is gedaan.

Lees ook: