Hijsen van gaswagons bij Nieuwdorp duurt de hele avond

Hijsen van gaswagons bij Nieuwdorp duurt de hele avond
Hijsen van gaswagons bij Nieuwdorp duurt de hele avond © Omroep Zeeland
Hijsen van gaswagons bij Nieuwdorp duurt de hele avond
Met meerdere kranen worden vanavond de twee wagons opgetakeld, en iets verder op het spoor weer neergezet. Omdat de twee wagons verder niet zijn beschadigd, blijft het gas tijdens het takelen in de wagons zitten. Een wagon die nog op het spoor stond is met een locomotief weggehaald.

Goederenvervoer ligt stil

Na het hijsen van de wagons wordt de rails gerepareerd. Een woordvoerder van ProRail verwacht dat pas in de loop van woensdag het vervoer van goederen over het traject weer mogelijk is.
Woordvoerder ProRail van René Vegter over de gevolgen voor het goederenvervoer
Afgelopen nacht ontspoorde een goederentrein met brandbaar gas. Een wagon is omgevallen, een andere wagon is net naast het spoor terecht gekomen. De trein had in totaal twintig wagons. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland is er geen explosiegevaar geweest en zijn er geen gewonden gevallen.

Oorzaak nog onbekend

De landelijke eenheid van politie, die het onderzoek naar de oorzaak uitvoert, heeft vanmiddag de eerste fase van het onderzoek afgerond. Zodra de wagons weer op de rails staan, kan de tweede fase van het onderzoek plaatsvinden.
<p>Overslagbedrijf Vopak in Vlissingen-Oost laat per jaar zo'n 8.000 gaswagons over het Zeeuwse spoor rijden. Door de uitbreidingen bij het bedrijf en meer vraag naar gas wil Vopak graag de komende jaren het aantal lpg-wagons verhogen. Het bedrijf wil dat de norm verhoogd wordt naar 12.800 per jaar. <br> </p>
Ontspoorde wagons bij Nieuwdorp
Ontspoorde wagons bij Nieuwdorp © Omroep Zeeland

Gevolgen voor verkeer

De Frankrijkweg bij Nieuwdorp blijft tijdens de voorbereidingen en ophijsen van de wagons afgesloten vanaf de rotonde Europaweg Oost. Er is een omleidingsroute en er staan verkeersregelaars. De doorgaande weg, de Bernardweg (N254), is gewoon open voor het verkeer. Het spoor bij Nieuwdorp is een goederenspoor van en naar bedrijven in Vlissingen-Oost; er zijn dus geen gevolgen voor treinreizigers in Zeeland.
De stortplaats Noord- en Midden Zeeland van Indaver is door het incident niet bereikbaar. De werkzaamheden bij de vestiging aan de Frankrijkweg liggen vandaag nagenoeg stil. De acht werknemers zijn halverwege de ochtend naar huis gestuurd. De andere vestigingen van Indaver in Vlissingen-Oost zijn wel bereikbaar.

Lees ook: