Lichamen van twee vermiste vissers gevonden bij Neeltje Jans

Lichamen van twee vermiste vissers gevonden bij Neeltje Jans
Lichamen van twee vermiste vissers gevonden bij Neeltje Jans © HV Zeeland
Twee lichamen vermiste vissers gevonden
De hulpdiensten hebben vandaag de hele kustlijn afgezocht naar het derde slachtoffer. De politie, brandweer, KNRM en Kustwacht zochten mee. Ook duikers van de brandweer zijn het water ingegaan om onder water mee te zoeken. Toen het donker werd, is besloten om de zoektocht voor vandaag te stoppen.
In de loop van de middag werd het eerste slachtoffer gevonden. Dat was een 51-jarige man uit Heeze, in Brabant. Zijn lichaam was vanmorgen rond 09.30 uur aangespoeld op Neeltje Jans, bij de Mattenhaven. Zijn resten zijn overgebracht naar het mortuarium.
Het tweede lichaam werd gevonden door duikers, in de boot die ondersteboven ronddobberde in de Oosterschelde. Dat tweede slachtoffer is nog niet geïdentificeerd. De derde opvarende is nog niet teruggevonden.

Zoekactie

De 51-jarige Heezenaar vertrok gisterochtend samen met zijn 79-jarige vader en een 67-jarige vriend op een vistocht vanaf Neeltje Jans. Toen ze op de afgesproken tijd nog niet terugkwamen en ze ook telefonisch niet te bereiken waren, werd alarm geslagen. Rond middernacht werd een grote zoekactie op touw gezet.
Zoekactie naar vermiste vissers op Noordzee
Omdat er niet exact bekend was waar het bootje van de drie te water was gegaan is er in eerste instantie gezocht bij alle bekende trailerhellingen en havens op Zuid-Beveland en op Walcheren. Ook werd geprobeerd om de locatie van hun telefoons te bepalen met behulp van zendmasten, maar dat lukte niet.

Auto aangetroffen

Tegen middernacht werd de auto van de mannen aangetroffen vlakbij het Topshuis op Neeltje Jans. Omdat toen de locatie bekend was waar het bootje te water was gegaan is de Kustwacht in de buurt van Neeltje Jans verder gaan zoeken.
Er werd 2,5 uur lang naar de vermiste vissers gezocht, maar hun vijf meter lange boot werd niet gevonden. Vanwege de mist en het slechte weer werd de zoekactie rond 02.30 uur stopgezet.

Zoektocht hervat

Vanmorgen vroeg werd de zoektocht hervat met meerdere reddingsboten van de KNRM en met een vliegtuig van de Kustwacht. Het zoekgebied strekt zich uit van Cadzand tot de Maasvlakte.
Zoektocht naar vermiste vissers hervat
Rond het middaguur werd het wrak gevonden. De boot dobberde ondersteboven in het water van de Oosterschelde. Aan het einde van de middag werd de boot geborgen.
Boot van vermiste sportvissers geborgen
De sportvissers waren aan de westkant van Neeltje Jans vertrokken. Daar stond ook hun auto, met daarachter de trailer waarop ze hun boot naar het water hadden vervoerd.

Oorzaak

De exacte oorzaak voor het noodlottige ongeval is nog niet bekend, maar de politie vermoedt is dat het bootje vanaf de Noordzee in aanraking is gekomen met een van de pijlers van de Oosterscheldekering en daarna, door de sterke stroming, de Oosterschelde op is gedreven waar het is verongelukt.

Lees ook: