Minder restafval, meer was in Tholen

Minder restafval, meer was in Tholen
Minder restafval, meer was in Tholen © Milieu Centraal
Proef met wasbare luiers in Tholen
Proef met wasbare luiers in Tholen © Milieu Centraal
De gemeente roept gezinnen op zich aan te melden voor de pilot. Zij kunnen de luiers een paar maanden testen. Het gebruik van de wasbare luiers zou een besparing kunnen geven van 500 euro per kind, maar er moet eerst geïnvesteerd worden, want goedkoop zijn ze niet. Het luierpakket dat de gemeente aanbiedt, kost namelijk tussen de 450 en 600 euro.
De reacties op het plan in het centrum van Tholen zijn wisselend. Een aantal moeders vindt het te veel geld voor zo'n luierpakket en denkt dat het veel goedkoper kan. "Mijn dochter heeft katoenen luiers", zegt een winkelende oma. "Ik gebruikte ze vroeger ook altijd, maar zo duur is dat niet. Drie voor zes euro, denk ik." Toch onderstreept zij ook de voordelen van de wasbare luiers.
Gemeentelijke bijdrage
Wie meedoet aan de pilot krijgt van Tholen een tegemoetkoming van zo'n 30 procent. "Wij willen het gebruik van de stoffen luiers ondersteunen. Het is een hele investering en als ouders een goedkoper alternatief hebben, houden wij ons aanbevolen," zegt wethouder Jan Harmsen. Niet alleen als wethouder is hij enthousiast over de luiers, ook als opa ziet hij de voordelen ervan.
De stoffen luiers zijn geweldig, vooral omdat kinderen die ze dragen veel sneller zindelijk zijn
Wethouder Jan Harmsen
Minder restafval
Het gebruik van wasbare luiers vermindert aanzienlijk de hoeveelheid restafval bij jonge gezinnen. Dit draagt bij aan de landelijke doelstelling de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen tot 100 kilo in 2020 en 30 kilo in 2025. "Het zou mooi zijn als iedereen eraan meedoet, natuurlijk," vertelt Harmsen. "Want wij willen die landelijke norm sneller halen. Dit levert een kleine bijdrage, maar er zullen nog meer initiatieven van de gemeente komen."
Klagende Tholenaren
Eerder besloot de gemeente het restafval nog maar één keer per maand op te halen, terwijl dat voorheen één keer in de twee weken was. Tholenaren waren daar eerder dit jaar ontevreden over. Vooral de luiers zorgden er voor dat veel van de bakken overvol raakten. De gemeente hield voet bij stuk na de klachten en wil met het nieuwe ophaalschema de inwoners stimuleren om afval beter te scheiden en het restafval te verminderen.

Lees ook: