Hacken sluizen en gemalen nog steeds mogelijk

Hacken sluizen en gemalen nog steeds mogelijk
Hacken sluizen en gemalen nog steeds mogelijk © OZ
Hacken sluizen en gemalen nog steeds mogelijk
Zonder updates groeit het gevaar, want hackers zoeken naar kwetsbaarheden in systemen. Wie een sluis of een gemaal hackt, kan bijvoorbeeld deuren openzetten of sluiten en het water dus tegenhouden of juist laten wegstromen.

Verdrogen

Dat kan voor problemen zorgen bij de boeren. Akkerbouwer Kees Hanse in Zierikzee: "Stel je voor dat dit 's zomers gebeurt, als de velden begroeid zijn met aardappels, uien en noem het maar op, dat dan de sloten zouden leeglopen. Dan zou je meteen een verdrogingseffect krijgen op het land. En voor heel je ecosysteem is dat ook niet goed."

Meteen gebeld

Hanse zit namens de Partij voor Zeeland ook in het algemeen bestuur van het waterschap. "Ik heb naar aanleiding van dit onderzoek meteen gebeld. Ze zijn bij het waterschap elke dag met een grote ict-afdeling bezig met de veiligheid van de besturingsystemen. Maar ze zeggen ook: zodra je een systeem updatet, is het al weer verouderd en kan het gehackt worden." Hanse zegt dat hij er voortaan regelmatig naar zal informeren tijdens vergaderingen. "Ook wij zijn weer even wakker geschud."
Het probleem met de beveiliging van de besturingssystemen van sluizen en gemalen speelt al jaren, onder meer in Veere. Zo meldde EenVandaag in 2012 dat het besturen van rioolgemalen en sluizen gemakkelijk op afstand over te nemen was, bijvoorbeeld door het gebruik van makkelijk te kraken wachtwoorden. Burgemeester Van der Zwaag zei toen dat de beveiliging was verbeterd.
Waterschap Scheldestromen zegt in een reactie dat er geen sprake is van 'een acuut gevaar'. Woordvoerder Arjan Goossen: "We hebben iemand in dienst die zich volledig bezighoudt met de beveiliging van de gemalen en sluizen. Hij probeert ook eens in de zoveel tijd de systemen te hacken, gewoon als proef. Dat is tot nu toe nog niet gelukt." Verder werkt het waterschap met een informatiebeveiligingsplan en worden er risicoanalyses uitgevoerd. "We kunnen ook altijd nog handmatig besturen," aldus Goossen.
Bezoekers krijgen een rondleiding door het gemaal Campen in Ossenisse
Bezoekers krijgen een rondleiding door het gemaal Campen in Ossenisse © waterschap Scheldestromen

Lees ook: