Zeeuws-Vlaanderen spoorloos op kaart van Spoorloos

Zeeuws-Vlaanderen spoorloos op kaart van Spoorloos
Zeeuws-Vlaanderen spoorloos op kaart van Spoorloos © KRO-NCRV
Fragment uit Spoorloos met foutieve kaart
In de meest recente aflevering van Spoorloos werd tot twee keer toe een animatie gebruikt om een vlucht naar het buitenland te illustreren, maar op de gebruikte kaart wordt Zeeuws-Vlaanderen bij België gerekend.

Fout

De eerste vlucht gaat van Nederland naar Indonesië en de tweede vlucht voert het team van het zoekprogramma naar Roemenië. Een oplettende kijker zag de fout op de kaart en tipte Omroep Zeeland.
De redactie van Spoorloos was nog niet bereikbaar voor commentaar.
Zeeuws-Vlaanderen ontbreekt op kaart van Spoorloos
Zeeuws-Vlaanderen ontbreekt op kaart van Spoorloos © KRO-NCRV
Het ontbreken van Zeeuws-Vlaanderen op de kaart ligt gevoelig, onder meer omdat het wel vaker gebeurt. De lijst van bedrijven en instanties die op die manier in de fout gaan is lang, zo publiceerden onder meer een Belgische casinoketen, De Efteling en de ANWB eerder al een kaart waar Zeeuws-Vlaanderen bij België werd gerekend. Spoorloos verkeert met deze kaartfout dus in goed gezelschap.

Zeeuwse topografie

Maar het ontbreken van Zeeuws-Vlaanderen is niet de enige fout die gemaakt wordt met de Zeeuwse topografie. Zo had het Jeugdjournaal op de kaart de kerncentrale van Borsele verplaatst naar Axel, had reisgidsenproducent Lonely Planet in de gids van Nederland op een kaart de Oosterschelde en de Grevelingen gedempt en volgens vrouwentijdschrift Flair lag Vlissingen in Zeeuws-Vlaanderen.

Lees ook: