Kilo illegaal vuurwerk gevonden in Zoutelande, jongen krijgt werkstraf

Kilo illegaal vuurwerk gevonden in Zoutelande, jongen krijgt werkstraf
Kilo illegaal vuurwerk gevonden in Zoutelande, jongen krijgt werkstraf © OZ
Knallend vuurwerk
Knallend vuurwerk © OZ
Volgens de politie hebben ouders vaak niet door wat hun kinderen allemaal in huis halen met dit soort vuurwerk. Illegaal vuurwerk is volgens de politie levensgevaarlijk en veroorzaakt overlast en forse schade.

Verboden

Illegaal vuurwerk wordt meestal in het buitenland gekocht, vaak via internet. Het is onder meer verboden omdat het niet wordt gekeurd op veiligheid. Er zijn meerdere soorten, het in Zoutelande in beslag genomen vuurwerk valt in de categorie 2.
<h2>Welke categoriën vuurwerk zijn er?</h2><p> Er zijn vier categoriën vuurwerk, ingedeeld naar het risico op ernstige verwondingen:</p><p><strong>Categorie 1:</strong> vuurwerk dat zeer weinig gevaar en een te verwaarlozen geluidsniveau oplevert en bestemd is voor gebruik in een besloten ruimte, inclusief vuurwerk dat bestemd is voor gebruik binnenshuis.</p><p><strong>Categorie 2:</strong> vuurwerk dat weinig gevaar en een laag geluidsniveau oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een afgebakende plaats.</p><p><strong>Categorie 3:</strong> vuurwerk dat middelmatig gevaar oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een grote open ruimte, en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.</p><p><strong>Categorie 4:</strong> vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor gebruik door personen met gespecialiseerde kennis en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.</p><p>Bron: <a href="https://www.politie.nl/themas/vuurwerk.html" target="_blank">politie.nl</a></p>