Vliegtuigbom gevonden in Rilland

Op het bouwterrein van TenneT nabij Rilland is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om een 500-ponder die niet gesprongen is. De bom wordt binnenkort ergens anders gecontroleerd tot ontploffing gebracht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

De bom werd twee maanden geleden al aangetroffen. De EOD werd er toen meteen bijgehaald. De bom ligt er dan al wel bijna 74 jaar, volgens de experts is er geen direct gevaar. Vervolgens is er verder onderzoek gedaan. Ook daaruit bleek dat de 500-ponder niet gauw zou ontploffen.

Veiligheidsmaatregelen op het bouwterrein

Wanneer de EOD de bom tot ontploffing brengt, is onduidelijk. Volgens de gemeente Reimerswaal gebeurt dat binnen enkele weken. Op het bouwterrein langs de A58 worden diverse veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo wordt bij het explosief een terp van zand aangelegd en wordt het terrein 24 uur per dag bewaakt. Het terrein is afgezet.

Omwonenden zijn per brief geïnformeerd. Zij hoeven volgens de gemeente geen voorzorgsmaatregelen te nemen, omdat hun woningen zich buiten een straal van 500 meter van de bom bevinden.

Meer over dit onderwerp:
Zuid-Beveland Rilland vliegtuigbom TenneT
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws