Verlaat afscheid op het water

Bij Vlissingen zijn 41 Franse militairen herdacht die aan het begin van WO II omkwamen in de monding van de Westerschelde. De Fransen zaten op twee mijnenvegers die er voor moesten zorgen dat hun troepen veilig de Westerschelde konden oversteken. Ironisch genoeg werden de schepen verrast door magnetische mijnen, een nieuwe Duitse uitvinding.

De herdenking vond plaats in het kader van de Franse week Toujours Kapelle, die ieder jaar georganiseerd wordt. Het is de eerste keer dat de ondergang van de boten Dusquesne II en de Henri Guegan apart herdacht wordt. Andries Looijen van oorlogsmuseum Vitality en betrokken bij Toujours Kapelle vlast al jaren op een dergelijke plechtigheid: "De 15e mei 1940 was een rampzalige dag voor de Franse marine. De 41 zeelieden verdienen een herdenkingsplechtigheid."

De 15e mei 1940 was een rampzalige dag voor de Franse marine. De 41 zeelieden verdienen een herdenkingsplechtigheid.""
Andries Looijen, oorlogsmuseum Vitality

Een gezelschap van Franse en Nederlandse militairen en andere gasten mochten aan boord van een oude mijnenveger, de Bernisse, de plechtigheid bijwonen. De Bernisse kreeg gezelschap van een Nederlandse mijnenjager en een Franse patrouilleboot. Samen werd naar de plek gevaren waar de schepen vergingen.

Vlissingse waterscouts lezen namen voor en gooien rozen in het water (foto: Omroep Zeeland)

Tijdens de plechtigheid hielden Andries Looijen en een Franse defensie-attaché toespraken. Ook lazen Vlissingse waterscouts alle namen van de gesneuvelden voor, terwijl ze per slachtoffer een witte roos in het water lieten vallen. Vervolgens werden door onder andere de Provincie en de gemeente Vlissingen kransen in het water gegooid ter nagedachtenis aan de zeelieden. De plechtigheid werd besloten met een luide scheepstoeter-ode.

Gedeputeerde Harry van der maas gooit krans namens de Provincie (foto: Omroep Zeeland)

Meer over dit onderwerp:
Frankrijk Vitality Tweede wereldoorlog Herdenken
Deel dit artikel:

Reageren