Buschauffeurs streekvervoer dreigen met staking

Buschauffeurs streekvervoer dreigen met staking
Buschauffeurs streekvervoer dreigen met staking © Alfenaar / Flickr CC BY-SA 2.0
© Omroep Zeeland
De vakbonden hebben de werkgevers tot begin januari gegeven om met voorstellen te komen. Blijven die uit dan lijken stakingen onvermijdelijk, dreigen de vakbonden. De eerste staking staat gepland op donderdag 4 januari. Dan willen de bonden een 24-uursstaking organiseren.

Toiletbezoek

De geëiste loonsverhoging komt neer op 100 euro per werknemer. Verder eisen de vakbonden fatsoenlijke pauzes tussen de ritten door. Volgens FNV komt het weleens voor dat chauffeurs vier uur achtereen achter het stuur zitten, zonder dat er tijd is voor een toiletbezoek.
De werkgevers, verenigd in Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), zeggen tegen het ANP dat het een voorbarige en weinig verrassende stap is van de bonden. Zij verwijten de vakbonden vroegtijdig uit de onderhandelingen te zijn gestapt.

Bij kruisje tekenen

"Tot nu toe is goed en wel 2,5 keer met elkaar gepraat", aldus VWOV-voorzitter Fred Kagie. "Zij hebben er voor gekozen om halverwege de wedstrijd weg te lopen. Ik ga graag met de bonden om de tafel. Maar dat betekent niet dat ik zomaar bij het kruisje zal tekenen."
De cao waar nu over onderhandeld wordt, geldt voor circa 13.000 medewerkers van vervoerders Qbuzz, Syntus, Arriva, EBS en Connexxion. Die laatste vervoerder verzorgt het busvervoer in Zeeland.