Buizerd beschermd: Vlissingen moet boom stutten

Buizerd beschermd: Vlissingen moet boom stutten
Buizerd beschermd: Vlissingen moet boom stutten © Omroep Zeeland
Buizerd beschermd: Vlissingen moet boom stutten
Vandaag heeft de gemeente de boom gestut met een grote houten balk en rondom de stam extra zand aangebracht. Dat moet voorkomen dat de boom, die al erg scheef staat, uiteindelijk omvalt.

Verhuizen naar een nestmand

Gisteren liet de gemeente weten dat de boom waar de buizerd in zit, niet mag worden gekapt, zolang de vogel niet is verhuisd naar een ander nest. Om de verhuizing te versnellen worden begin januari drie alternatieve nestmanden geplaatst in de omgeving van het huidige nest.
Dit is de boom die niet gekapt mocht worden
Dit is de boom die niet gekapt mocht worden © Francoise van Sluijs
"Een vogeldeskundige zal dan in het broedseizoen kijken of de buizerd in het nest jongen heeft. Zo niet, dan kan de boom alsnog worden gerooid," zegt de projectleider van de werkzaamheden aan de A58 Raymond Versloot. Op de plek waar de boom staat, stonden tot voor kort veel meer bomen. Die moeten plaatsmaken voor een nieuwe entree van de stad.

Doden of vangen mag niet

De buizerd is beschermd op basis van de Europese Vogelrichtlijn. Het is daarom niet alleen wettelijk verboden het dier te doden of te vangen, ook mag het nest niet worden vernield of weggehaald. Alleen in heel uitzonderlijke gevallen kan de provincie of het ministerie van Economische Zaken een ontheffing verlenen. De provincie heeft al besloten dat die ontheffing er nu niet komt. De boom mag pas gekapt worden als de buizerd een ander nest heeft gevonden.

Lees ook: