Johan uit Wemeldinge geeft 200 liter bloedplasma

Johan uit Wemeldinge geeft 200 liter bloedplasma
Johan uit Wemeldinge geeft 200 liter bloedplasma © Omroep Zeeland
Johan uit Wemeldinge geeft 200 liter bloedplasma
Zelf reageert De Jonge rustig op zijn mijlpaal. "Bij mijn vorige donatie had ik eigenlijk de muziek al verwacht." Wat wel kwam, waren slingers en een bos bloemen van de bloedbank.

500

De Jonge heeft zijn 400 donatie op zijn 68ste gedaan. Stiekem hoopt hij de 500 nog te halen, maar of dat gaat lukken, is de vraag; volgens de regels mag hij maar doneren tot zijn zeventigste. Met zo'n 25 donaties per jaar haalt hij dus hooguit de 450. Momenteel wordt er gekeken of donoren tot hun 72ste mogen geven. Als dat op tijd rond komt, haalt De Jonge zijn streefaantal wellicht wel.
<p>Bloedplasma geven duurt langer dan bloed geven, maar het is minder belastend voor het lichaam. Dat komt doordat de bloedcellen eerst uit het bloed gehaald worden en daarna weer teruggegeven aan de donor. Alleen het plasma blijft over. Bloed geven gaat sneller, omdat de bloedcellen niet uit het bloed gefilterd hoeven te worden.<p>Na het geven van plasma herstelt de donor snel. Plasma bestaat voornamelijk uit vocht en eiwitten. Het lichaam heeft het vochtniveau binnen enkele uren weer op peil, de eiwitten binnen enkele dagen. Bij bloed geven worden ook bloedcellen gedoneerd en het weer aanmaken van die cellen duurt langer. Een donor mag daarom vaker plasma geven dan bloed. </p>