Wandelaars vinden aangespoelde maanvis bij Colijnsplaat

De aangespoelde maanvis.
De aangespoelde maanvis. © Zeezoogdieren.org
Van der Hiele zag eerder wel aangespoelde maanvissen voor de kust van Walcheren en Zoutelande. "De vissen spoelen aan, omdat ze uitgehongerd zijn. Ze eten kwallen en die zijn er in de wintermaanden bijna niet." Over het algemeen komen maanvissen voor in warmere wateren ter hoogte van de evenaar.

Jong dier

Volgens Van der Hiele betreft het een jong dier dat nog redelijk vers is. Hij is van vinpunt tot vinpunt 1,17 meter lang en van kop tot staart meet hij 0,91 meter en hij is zo zwaar dat er een kraantje aan te pas moest komen om om het dode dier op te tillen.
Het dier werd tijdelijk op het terrein van het Waterschap in Grijpskerke weggelegd. Uiteindelijk zal het worden tentoongesteld in het Zeeuws Biologisch Museum Terra Maris in Oostkapelle.

Niet geïnteresseerd

Van der Hiele heeft het karkas ook aangeboden aan het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. "Maar zij hadden niet direct interesse." Hij heeft het ook aangeboden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, maar ook dat museum was klaarblijkelijk niet geïnteresseerd in het dode dier.