Harde wind blaast windhaan van torenspits in Nieuw- en Sint Joosland

Harde wind blaast windhaan van torenspits in Nieuw- en Sint Joosland
Harde wind blaast windhaan van torenspits in Nieuw- en Sint Joosland © Willem Staat
Torenspits kerk Nieuw- en Sint Joosland zonder windhaan
Torenspits kerk Nieuw- en Sint Joosland zonder windhaan © Willem Staat
Het kruis boorde zich dwars door de pannen in het dakbeschot aan de zuidkant van de kerk en de haan belandde naast de kerk in het gras. Ook zijn er enkele dakpannen gesneuveld.

Jehova's Getuigen

De val van de windhaan werd gezien door enkele Jehova's Getuigen die toevallig in de straat naast de kerk van huis tot huis gingen om hun blaadje De Wachttoren te verspreiden. Zij waarschuwden omwonende Wim Joosse en die lichtte weer de oud-kerkrentmeester Nol Tasma in.
Buurtbewoner Wim Joosse hoorde van Jehova's Getuigen dat de windhaan was gevallen
Buurtbewoner Wim Joosse hoorde van Jehova's Getuigen dat de windhaan was gevallen © Willem Staat
Toen Tasma poolshoogte ging nemen, arriveerde ook ouderling Christiaan van Mourik. Omdat hij als dakdekker wel vaker daken opgaat, ging hij het kruis naar beneden halen, dat nog steeds vastzat in het dakbeschot.
De haan was inmiddels al uit het gras geplukt.
De windhaan en het torenkruis zijn beide veiliggesteld
De windhaan en het torenkruis zijn beide veiliggesteld © Willem Staat

Draaimechanisme

Aangezien Van Mourik toch op het dak zat, heeft hij maar meteen enkele spoedreparaties verricht aan de nok van het dak, zodat daar geen verdere schade meer zou kunnen ontstaan.
Hij vond daarbij toevallig ook de bal van het draaimechanisme van de torenhaan. Die lag in de dakgoot.
Chris van Mourik met de bal van het draaimechanisme
Chris van Mourik met de bal van het draaimechanisme © Willem Staat
Volgens Tasma was het nog een geluk bij een ongeluk dat er niemand liep toen de windhaan en enkele dakpannen naar beneden kwamen. "Als dat op je hoofd terechtkomt, dan zou je het waarschijnlijk niet meer kunnen navertellen", aldus de oud-kerkrentmeester.

Schade verhalen

De toren is eigendom van de gemeente Middelburg, terwijl het dak van de kerkzaal eigendom is van de Protestantse Gemeente Nieuw- en Sint Joosland. De kerkenraad heeft al aangekondigd de gemeente aan te zullen spreken op dit voorval en op de schade aan het dak van de kerkzaal.
Dat het vanmorgen hard waaide bij Nieuw- en Sint Joosland merkte ook een Belgische automobilist, die met zijn caravan van de weg raakte op de A58, waarschijnlijk door de harde wind. De auto bungelde daardoor over de vangrail, met de caravan schuin over de weg.

Lees ook: