Geen busvervoer mogelijk in Zeeland door staking

Geen busvervoer mogelijk in Zeeland door staking
Geen busvervoer mogelijk in Zeeland door staking © Omroep Zeeland
'Ons doel is bereikt, de bussen staan binnen'
In Middelburg meldde ongeveer de helft van de chauffeurs zich vanochtend aan als staker. De chauffeurs komen samen bij de busremise op industrieterrein Arnestein. Volgens Piet Verburg, aanwezig in Middelburg namens vakbond CNV, is de stakingsbereidheid groot. "Ons doel is bereikt, de bussen staan binnen", zegt hij.

Veiligheid in het geding

Een woordvoerder van Connexxion liet woensdag al weten dat wanneer de boel zo ontregeld zou zijn, ze dan helemaal niet meer rijden. Een buschauffeur van het vervoersbedrijf zegt dat de overige bussen niet mogen rijden van Connexxion, omdat de veiligheid van de chauffeurs in het geding zou kunnen komen. Volgens de chauffeur kunnen er 'boze passagiers' bij haltes staan.
Vervoersmaatschappij Van Oeveren rijdt momenteel alleen nog maar met de interliner tussen Zierikzee en Rotterdam. De andere buslijnen zijn geschrapt, omdat passagiers wegens de staking niet kunnen overstappen op andere bussen.
© Omroep Zeeland
Volgens vakbond FNV is de staking nodig omdat de werkgevers geen nieuwe afspraken willen maken. "We willen de reizigers niet treffen, maar de nood in het streekvervoer is letterlijk en figuurlijk heel hoog. Zo hoog dat we op dit moment helaas geen andere mogelijkheid meer zien", zegt onderhandelaar Paula Verhoef van de vakbond.
Ik verwacht dat er heel weinig buschauffeurs uitrijden.
Eén van de stakende chauffeurs
'Veel chauffeurs staan achter staking'
Volgens FNV zijn er zo'n 250 chauffeurs in Zeeland, waarvan 80 tot 90 procent lid is van de vakbond. Connexxion vindt het percentage dat FNV noemt hoog. "We weten niet hoeveel chauffeurs lid zijn, maar 75 procent vond ik al erg hoog. Wij zijn benieuwd hoe groot de stakingsbereidheid is", reageert woordvoerder Lucas Stassen.
Stakende buschauffeurs in Middelburg.
Stakende buschauffeurs in Middelburg. © Omroep Zeeland
Eén van de Connexxion-chauffeurs laat Omroep Zeeland weten dat veel van zijn collega's achter de staking staan. "Er zijn altijd mensen die een andere mening hebben, dat is hun goed recht, maar ik verwacht dat er heel weinig buschauffeurs uitrijden", zei hij vanochtend.
Buschauffeur Wim de Hamer staakt vandaag ook en verruilde zijn bus vanochtend voor de kantine van het vervoersbedrijf. "Het is wel vreemd, want je doet niet het werk wat je normaal doet." De Hamer maakt de hoge werkdruk dagelijks mee. "De rijtijden worden steeds krapper en de diensten voller." Het gevolg daarvan is volgens De Hamer dat chauffeurs steeds harder gaan rijden om toch nog op tijd te komen.
Interview Wim de Hamer

'Verrassend rustig'

Je zou denken dat taxi's vandaag een extra drukke dag hebben, maar een ronde van Omroep Zeeland langs Zeeuwse taxibedrijven leert dat dat niet het geval is. Taxibedrijven merken amper iets van de staking. "Het is verrassend rustig", vertelt Cynthia van Mourik van Taxi Centrale Goes. "Normaal als er een trein of bus uitvalt, loopt het storm." Andere taxibedrijven in Zeeland bevestigen dat.
Net Nick Texel van Taxi Centrale Vlissingen geeft aan dat het iets drukker is. "Niet schrikbarend, maar er wordt meer gebeld dan normaal. Mensen die op straat ontdekken dat de bus niet rijdt en ons bellen voor een taxi."

Lees ook: