Eerste strafeis straatrovers Hulst bekend: 150 dagen cel voor chauffeur

Eerste strafeis straatrovers Hulst bekend: 150 dagen cel voor chauffeur
Eerste strafeis straatrovers Hulst bekend: 150 dagen cel voor chauffeur © Omroep Zeeland
Daarnaast neemt het OM ook de aanbevelingen van de reclassering over. Die adviseert behandeling, contactverbod met de andere daders en een drugsverbod.
<p>Op 21 oktober 2017 overvielen de vier jongens negen personen tijdens zeven overvallen in en om Hulst. Ze gebruikten daarbij twee balletjespistolen die leken op echte wapens. De 18-jarige jongen uit Kloosterzande die vandaag als eerste voorgeleid werd, bestuurde de auto. Hij verklaarde vandaag dat hij pas vanaf de tweede overval in de gaten had dat er geroofd en bedreigd werd. Hij zou zelf de auto niet hebben verlaten. </p>
De roofovervallen hebben veel impact gehad op de slachtoffers: ze voelen zich onveilig, hebben last van angstaanvallen en concentratieproblemen. Sommige slachtoffers kennen de daders. Dat maakt het extra lastig, beaamde de rechter vandaag.

Spijt van wat er gebeurd is

Volgens zijn advocaat is de jongen vroeger jarenlang gepest, zou hij vanaf zijn zestiende veel geblowd hebben en kan hij geen nee zeggen. De anderen zouden daar misbruik van hebben gemaakt. De advocaat noemt hem en de andere dader uit Middelburg 'volgend', de andere twee 17-jarigen uit Hulst zouden de 'hoofddaders' zijn.
De 18-jarige jongen verklaarde vandaag verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen daden en zei veel spijt te hebben van wat er gebeurd is. Hij noemde het stom van zichzelf om niet te stoppen. Hij heeft nu al 32 dagen vastgezeten, de gevangenis heeft veel impact op hem gehad. Toen de rechter vroeg of de jongen openstond voor contact met de slachtoffers, gaf de jongen aan dat te willen. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, ligt bij de slachtoffers.
Eerste strafeis straatrovers Hulst bekend: 150 dagen cel voor chauffeur

Andere drie verdachten later vandaag voor de rechter

De zaak wordt grotendeels achter gesloten deuren behandeld. Alleen de zitting van de 18-jarige verdachte uit Kloosterzande is openbaar. De andere drie verdachten komen later vandaag voor de rechter. Aan het eind van de dag zal duidelijk zijn wat de strafeis tegen hen is.

Lees ook: