'Kerkenraad gereformeerde gemeente Kruiningen treedt gefaseerd af'

'Kerkenraad gereformeerde gemeente Kruiningen treedt gefaseerd af'
'Kerkenraad gereformeerde gemeente Kruiningen treedt gefaseerd af' © Omroep Zeeland
Kerkgangers onderweg naar preek van dominee Bredeweg in het dorpshuis van Kruiningen
Kerkgangers onderweg naar preek van dominee Bredeweg in het dorpshuis van Kruiningen © Omroep Zeeland
De mededeling over de kerkenraad is gedaan tijdens de dienst op 31 december. Aanstaande zondag zullen de eerste kandidaten voor de kerkenraad bekend worden gemaakt.

Vergadering

Op donderdag 18 januari is er 'mansledenvergadering' bij de kerkelijke gemeente waar ook de ambtsdragers gekozen zullen worden. Mogelijk wordt de kerkenraad ook uitgebreid.
Dominee Bredeweg stapte vorig jaar op uit de gereformeerde gemeente van Kruiningen na een hoogoplopend conflict. Hij startte een eigen gemeente in het dorpshuis van Kruiningen.
<p><strong><em>Wat gebeurde er ook al weer in de gereformeerde gemeente in Kruiningen?</em></strong></p><p> - Eind 2016 uit diaken Henk Jansen kritiek op dominee Gerrit Bredeweg. Die pikt de kritiek op zijn functioneren niet en uit beschuldigingen aan het adres van Jansen, hij zou overspel plegen met zijn nicht. Jansen stapt op uit de kerkenraad. </p><p> - In juli sleept Jansen de kerkenraad voor de rechtbank. Die zou niet volgens de eigen regels hebben gehandeld bij het steunen van dominee Bredeweg. De rechter geeft oud-diaken Jansen gelijk. De kerkenraad heeft niet volgens het kerkrecht gehandeld. </p><p> - Binnen de gemeente ontstaan twee kampen en dat leidt tot tenminste één handgemeen. De politie surveilleert regelmatig tijdens de kerkdiensten. </p><p> - In augustus vindt dominee Bredeweg volgapparatuur onder zijn auto. De politie neemt het in beslag en doet onderzoek. </p><p> - Dominee Bredeweg botst met de classis Goes. Dat had een rapport opgesteld over het conflict met oud-diaken Jansen, maar dominee Bredeweg is het niet eens met de conclusies. </p><p> - De kerksplitsing wordt definitief in november. Bredeweg breekt met de kerk en richt de Vrije Gereformeerde Gemeente op. </p>

Lees ook: