Sven en Martijn activeren ruim 700 zonnepanelen in Terneuzen

Sven en Martijn activeren ruim 700 zonnepanelen in Terneuzen
Sven en Martijn activeren ruim 700 zonnepanelen in Terneuzen © Omroep Zeeland
Sven en Martijn activeren ruim 700 zonnepanelen in Terneuzen
In totaal kwamen er tachtig leerlingen naar de feestelijke opening. Deze leerlingen zijn betrokken bij projecten over techniek en zijn daarom uitgenodigd. De uitverkorenen Sven de Bakker en Martijn van Loon mochten de zonnepanelen met een druk op de rode knop activeren, maar daarvoor moesten ze wel het dak op.

Hoogwerker

Voor de twee jongens was het tripje met de hoogwerker toch wel een beetje spannend. "Ik ben alleen in de achtbaan zo hoog geweest, maar voor de rest nog nooit", vertelt de 15-jarige Martijn. De 11-jarige Sven durfde niet naar beneden te kijken: "Ik heb een beetje hoogtevrees."
De leerlingen mochten een ritje maken in de solar auto van TU Eindhoven
De leerlingen mochten een ritje maken in de solar auto van TU Eindhoven © Omroep Zeeland
De jongens zijn weer veilig beneden gekomen en daar stond als verrassing de solar auto van TU Eindhoven op hun te wachten. De auto rijdt op zonnepanelen en won onlangs voor de derde keer de internationale prijs voor zonneauto's tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De auto maakte veel indruk op Sven: "Dat ze op het idee komen om zonnepanelen op het dak te doen van een auto vind ik wel heel erg mooi."

Energiezuinige toekomst

De 774 zonnepanelen op het dak van de Koegors levert energie voor 57 huishoudens van vier personen. Hiermee bespaart de gemeente Terneuzen op de energiekosten.