Meer loon en lagere werkdruk streekvervoer

Meer loon en lagere werkdruk streekvervoer
Meer loon en lagere werkdruk streekvervoer © OZ
Connexxion-bus op het stationsplein in Goes
Connexxion-bus op het stationsplein in Goes © Omroep Zeeland
Dat is het resultaat van wat FNV Streekvervoer 'pittige onderhandelingen' noemt. Buschauffeurs in Zeeland en andere delen van het land legden begin dit jaar het werk neer. Volgens de vakbonden worden de werkroosters van buschauffeurs steeds krapper en komt het steeds vaker voor dat ze vier uur achter elkaar moeten rijden.

Maatregelen

De maatregelen die de werkdruk moeten wegnemen regelen onder andere dat de werknemers, naast de gebruikelijke pauzes, in een dienstdeel ook de mogelijkheid van een sanitaire stop wordt geboden. Verder zijn er afspraken gemaakt, die ervoor moeten zorgen dat de bedrijven gaan werken met reëlere rijtijden.
De komende tijd legt FNV Streekvervoer het resultaat voor aan de achterban. De bonden wilden eigenlijk vanaf dinsdag estafettestakingen in het regionaal vervoer organiseren als de werkgevers de bonden niet tegemoet zouden komen. Donderdag werd besloten de stakingen uit te stellen, omdat de bonden toen al een goede uitkomst van de gesprekken met werkgevers verwachtten.
Reactie buschauffeur: deels gelukkig
Buschauffeur Wim de Hamer uit Terneuzen is voorzichtig positief: "Ik ben deels gelukkig dat er in ieder geval een principeakkoord is, maar het is nog maar een eerste raamwerk, we moeten nog horen hoe het ingevuld gaat worden." Hij noemt de plaspauzes en de werkdruk als voorbeeld. "Na tweeënhalf uur mogelijkheid voor een plaspauze, ik wil dan ook wel weten hoe ze dat in de diensten gaan invullen."

Meer gelegenheid om te plassen

Volgens een woordvoerder van Connexxion hebben de nieuwe afspraken geen gevolgen voor de huidige dienstregeling. "De chauffeurs krijgen simpelweg meer gelegenheid (in tijd en fysieke voorzieningen) om een sanitaire stop te maken." Ook verwacht Connexxion dat de komende drie jaar enkele tientallen uitzendkrachten een vaste baan zullen worden aangeboden.

Lees ook: