Buitengebied van Goes krijgt snel internet, de rest loopt nog achter

Internet voor buitengebied - archieffoto
Internet voor buitengebied - archieffoto © Omroep Zeeland
In de andere gebieden blijft het aantal aanmeldingen nog achter. Zo moeten de gebieden rondom Oost-Souburg en Rilland er op dit moment nog meer dan honderd aanmeldingen bij krijgen om de drempel te behalen. Hulst staat de tweede plek, daar zijn er nu nog 34 aanmeldingen nodig. De termijn loopt op 1 februari af. De actuele tussenstand staat op de site van DELTA.

'Fantastisch nieuws'

Wethouder Ad Schenk van de gemeente Borsele is blij dat het buitengebied van Goes, waar ook veel inwoners van zijn gemeente onder vallen, er nu op kunnen rekenen dat er bij hen een zender wordt aangelegd. "Hoera, 1000 maal hoera", schrijft hij op Twitter. "Fantastisch nieuws!!!"
DELTA heeft eerder aangekondigd snel internet aan te willen leggen in het buitengebied. Maar het Zeeuwse bedrijf doet dat alleen als er minimaal 150 huishoudens per gebied met een straal van ongeveer tien kilometer meedoen. Daarbij werkt DELTA samen met Greennet. Dat bedrijf regelt het vast-draadloos netwerk, DELTA is eigenaar van het netwerk en verzorgt de glasvezelverbindingen.
In het gemeentehuis van Veere, in Domburg, houden de gemeente en DELTA vanavond om 19.00 uur een informatiebijeenkomst waar bewoners vragen kunnen stellen en zich kunnen inschrijven. Morgen volgt er ook zo'n bijeenkomst in Axel.

Kabels niet rendabel

De provincie, gemeenten en ook de landelijke overheid zitten al langer met de Zeeuwse buitengebieden in hun maag. Daar is het aanleggen van internetkabels niet rendabel, dus moeten die gebieden het al jaren met lage internetsnelheden doen. De afgelopen jaren is er flink in geïnvesteerd om het aantal huishoudens snel internet te bieden. Dit deels gesubsidieerde project van DELTA en Greennet is opgezet om de laatste witte plekken op de kaart de kans te geven om ook toegang te krijgen tot snel internet.

Lees ook: