Verhuizing van oude brandweerwagen opnieuw uitgesteld

De brandweerford staat al sinds 1937 in de kazerne van de brandweer
De brandweerford staat al sinds 1937 in de kazerne van de brandweer © De Stichting Brandweerford 1937
Het is de tweede keer dat de verhuizing wordt uitgesteld, want oorspronkelijk zou de brandweerford al op 1 januari de deur uit moeten. De Veiligheidsregio Zeeland heeft naar eigen zeggen de ruimte nodig voor andere brandweerzaken. Maar de veiligheidsregio heeft nu tot twee keer toe uitstel gegeven omdat de brandweerwagen, die wordt gerestaureerd door vrijwilligers, nog niet rijklaar is.

'Dit geeft ons meer tijd'

"Goed nieuws, want dit geeft ons meer tijd om onze oldtimer uit 1937 gereed te maken voor Rescue Vlissingen 2018", schrijft Sjaak Vermeulen van de Stichting Brandweerford 1937 op Twitter. Het is de bedoeling om bij de elfde editie van het reddingswerkersevenement op 15 augustus de gerestaureerde historische brandweerwagen aan het publiek te tonen.
Vermeulen deed eerder al een oproep om een nieuw onderkomen te vinden voor de oude brandweerwagen. Daarop kwamen veel reacties binnen, maar de oplossing heeft hij nog niet gevonden. Hij is dus nog op zoek, dus als jij nog iets weet, houdt hij zich aanbevolen.
De stichting is nu op zoek naar een ruime, overdekte locatie die gratis gebruikt kan worden en het liefst op Walcheren. Sjaak Vermeulen van de Stichting Brandweerford 1937 geeft aan dat dit de wensen zijn en geen eisen. Hij realiseert zich ook dat het anders een moeilijke, zowel niet onmogelijke zoektocht zal worden.
<p>Wie een ruimte heeft of kent voor de antieke brandweerwagen kan zich melden bij de <a href="http://www.brandweerford1937.nl/" target="_blank">Stichting Brandweerford 1937</a>.</p>
De brandweerwagen is in 1937 voor 4.700 gulden gekocht door de brandweer in Vlissingen. Daar heeft de wagen tot eind jaren zestig dienst gedaan. Daarna heeft de oude Ford tot de jaren '80 nog dienst gedaan als oefenwagen en werd die gebruikt door de jeugdbrandweer. Toen die daar ook niet meer goed genoeg voor was, is de wagen 'definitief geparkeerd', zegt Sjaak Vermeulen.
De brandweerwagen in betere tijden
De brandweerwagen in betere tijden © De Stichting Brandweerford 1937
Al die tijd is de wagen ondergebracht bij verschillende kazernes in Vlissingen en Oost-Souburg. Tot 1999 toen de brandweer van Vlissingen samenging met die van Middelburg en de Stadsgewestelijke brandweer ontstond. Er was geen ruimte meer om de antieke wagen te behouden voor Vlissingen. Het einde dreigde.

Zonde

Dat was voor oud-brandweerman Sjaak Vermeulen en zijn collega Albert Dijkstra de aanleiding om de wagen over te nemen, onder te brengen in een stichting en op die manier te behouden. Ze vinden het zonde om zo'n mooie oude wagen weg te laten roesten.
De brandweerford wordt op dit moment gerestaureerd
De brandweerford wordt op dit moment gerestaureerd © De Stichting Brandweerford 1937
Sinds de wagen in eigendom is van de Stichting Brandweerford 1937 kon de wagen geparkeerd worden in een van de brandweerkazernes van de Stadsgewestelijke brandweer. Daar wordt de oude brandweerwagen nu door vrijwilligers gerestaureerd, om hem in zijn oude glorie herstellen.

'Laatste loodjes'

Naar schatting kost die restauratie zo'n 15.000 euro 'exclusief de vele vrijwillige arbeidsuren', zegt Vermeulen. Daarom heeft de stichting ook geen geld over om zelf een stalling voor de brandweerwagen te huren. De restauratie is nu voor 75 procent klaar. "Het inrichten en dat die de weg weer op kan, zijn de zware laatste loodjes."

Lees ook: