Yara hangt miljoenenboete boven het hoofd

Yara in Sluiskil krijgt van milieudienst RUD Zeeland nog tot 25 juli de tijd om iets aan de ureumstofuitstoot te doen. Vrijdagmorgen viel bij de kunstmestfabriek een brief op de mat. Als de uitstoot tegen die tijd niet is verminderd, kan de fabriek een hoge dwangsom verwachten.

De gele priltoren stopt met werken met de komst van de Ureum 8 (foto: Omroep Zeeland)

Het draait allemaal om de ureumpriltoren van Yara. Daarin worden kunstmestkorrels geproduceerd uit ureum. Die toren is nog in bedrijf, terwijl deze installatie vanaf 1 mei stil had moeten liggen. Als uiterlijk 25 juli 2018 de priltoren niet buiten gebruik is, moet het bedrijf een bedrag van een miljoen euro per week betalen tot een maximum van vijf miljoen euro.

Vergunning kwijtgeraakt

Yara raakte begin mei de gedoogvergunnig van de provincie kwijt voor het uitstoten van meer ureumstof. De fabriek kreeg deze vergunning al in 2015 nadat Yara had toegezegd te zullen investeren in een nieuwe fabriek. De gedoogvergunning is in januari al een keer verlegd. Die fabriek is in de maak, maar de bouw liep vertraging op door een arbeidsconflict.

Na mei kreeg RUD Zeeland de opdracht om Yara in de gaten te houden. De milieudienst heeft nu aangegeven dat Yara tot 25 juli de tijd heeft om aan de regels te voldoen.

Woordvoerder Gijsbrecht Gunter van Yara zegt er alles aan te doen om deze deadline te halen en hoopt dat tegen die tijd de nieuwe ureumfabriek klaar is.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen Yara RUD uitstoot ureum
Deel dit artikel:

Reageren