'Een boer krijgt er 35.000 euro voor en wij worden verjaagd'

© Omroep Zeeland
"De bijvangst die we nu terug in zee gooien, daarvan overleeft een deel en de rest komt terug in de voedselketen", waar volgens Schot vogels en andere vissen van profiteren. Met de aanlandplicht is dat voorbij en wordt alle bijvangst, zodra het aan wal is afgeleverd, vernietigd.

Geen illusies

Met de demonstratie van vandaag hebben Schot en zijn collega's niet de illusie dat er meteen veel verandert. Ze willen vooral aan het publiek en de politiek duidelijk maken dat het hun menens is. "Het is een opmaat naar 2022 als we weer moeten onderhandelen met de Europese Unie over de visgronden."
Aan de demonstratie op de Dam in Amsterdam deden zo'n 600 vissers mee
Aan de demonstratie op de Dam in Amsterdam deden zo'n 600 vissers mee © Omroep Zeeland
Ook over de aanleg van windmolenparken maken de vissers zich druk . "Die parken worden gebouwd op de beste visgronden, waar wij al van generatie op generatie vissen", zegt Schot. "Een boer krijgt 35.000 euro voor een windmolen op zijn land. Bij ons worden er boeien omheen gelegd en mogen we er van de een op andere dag niet meer vissen", zegt Schot.
Door de trillingen die ontstaan bij het bouwen en het gebrom van de molens, jagen de windmolenparken ook alle vis weg, volgens Job Schot: "En die komt niet meer terug." De vissers voelen zich daarnaast ook gepasseerd. Ze willen graag mee kunnen beslissen over de windmolenparken of op zijn minst inspraak hebben tijdens de planvorming. Met de actie van vandaag hopen ze daar een stapje dichterbij in de buurt te komen.
'Aanlandplicht is zinloos'