Grote zoekactie na vuurpijl voor kust Cadzand

De KNRM en de Kustwacht hebben afgelopen nacht een zoekactie gehouden nadat een rode vuurpijl was gezien voor de kust van Cadzand. Normaal gesproken worden zulke vuurpijlen op zee gebruikt om aan te geven dat iemand in of op het water in nood is.

Nachtelijke zoekactie na meldingen van rode vuurpijl. De bemanning van de reddingboot Uly is gisteravond laat opgeroepen omdat er een rode vuurpijl was gezien vanaf het strand bij Dishoek. Ook de KNRM Breskens, de KNRM Cadzand en een helikopter van de Noordzee Helikopters Vlaanderen zijn gealarmeerd om te zoeken. Ook de RWS78 heeft deelgenomen aan de zoekactie. De bemanning van het kusthulpverleningsvoertuig is naar Dishoek gereden om de melder persoonlijk te spreken om zo goed mogelijk de richting van de vuurpijl te achterhalen. Tijdens het maken van zoekslagen in het vermoedelijke zoekgebied is niets aangetroffen. Uiteindelijk is in overleg met de Kustwacht besloten de zoekactie te beëindigen. Rond 08:00 uur is de RWS78 nog naar het zoekgebied gevaren om bij daglicht verder te zoeken.

Posted by Knrm Station Westkapelle on Saturday, June 2, 2018

De vuurpijl werd gezien vanaf het strand bij Dishoek, ter hoogte van strandpaviljoen Kaapduin. Volgens de melder kwam het licht van de vuurpijl vanuit de richting Zeebrugge. Het eventuele schip in nood zou zich hoogstwaarschijnlijk in het vaarwater Wielingen bevinden, ter hoogte van Cadzand-Bad.

Reddingboten en helikopter

De KNRM-reddingboten van de stations Breskens, Cadzand en Westkapelle hebben op zee gezocht, tussen Zeebrugge en Breskens. Ook een helikopter van de Kustwacht en het patrouillevaartuig RWS 78 van Rijkswaterstaat werden ingeschakeld. Ook de verkeerscentrale Vlissingen zocht mee met behulp van de radar.

KNRM-vrijwilliger tijdens een zoektocht op zee (foto: KNRM Breskens)

De zoekactie begon rond 23.15 uur. Rond 1.30 uur werd gestopt met zoeken. Er was op dat moment nog niets gevonden. Vanmorgen is de RWS78 nog naar het zoekgebied gevaren om rond 08:00 uur bij daglicht verder te zoeken. Ook daarbij werd niets gevonden. De KNRM gaat er nu vanuit dat de vuurpijl bij Cadzand-Bad vanaf land is afgeschoten.

Vuurwerkshow

Of het nu toeval is of niet, in Hoofdplaat was er gisteravond rond dezelfde tijd een vuurwerkshow. Het dorp vierde zijn 240-jarig bestaan. Of die vuurwerkshow nu wel of niet iets te maken heeft met de vuurpijl die werd aangezien voor een noodsignaal is nog niet bekend.

Deel dit artikel:

Reageren